El Mercat Municipal de Salt, pioner a les comarques gironines en la reutilització dels envasos

S’adopten mesures per a promoure la venda a granel

El Mercat Municipal de Salt (Gironès) és el primer equipament d’aquest tipus de les comarques gironines que ha signat el protocol per a la reutilització dels envasos, una iniciativa pionera que s’avança a les noves obligacions establertes per la llei de residus espanyola i liderada per la Fundació Rezero. A la presentació de l’acord hi han assistit representants de l’Ajuntament de Salt, Pimec Comerç Girona, la Fundació Rezero i l’Associació de Comerciants del Mercat de Salt.

Amb aquest acord els paradistes saltencs esdevenen capdavanters en l’aplicació d’algunes de les mesures que, per la nova llei de residus i sols contaminats per a una economia circular aprovada pel Congrés de Diputats, els comerços hauran d’introduir a partir del 2023. Entre les obligacions hi ha l’ampliació de l’oferta a granel, la reducció dels plàstics a l’hora d’envasar aliments i l’acceptació de les carmanyoles i altres elements reutilitzables que portin els clients.

El president de l’associació de comerciants del Mercat, Joaquim Vicens, afirma que “la signatura d’aquest acord ens permet avançar cap a una nova manera més sostenible de vendre, alhora que donem resposta a la demanda creixent dels clients a l’hora de poder realitzar les seves compres habituals sense generar residus”.

D’altra banda, la directora general de Rezero, Rosa García, afegeix que “l’acord que presentem avui és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’eradicar el problema dels residus. L’aposta per la reutilització no només té beneficis ambientals sinó que també protegeix la integritat de la cadena davant d’interrupcions de subministrament i escassetat de materials, abarateix costos i avança en el compliment de la legislació”.

El regidor de Territori de l’Ajuntament de Salt, Àlex Barceló, valora molt positivament aquest acord a l’hora de “continuar treballant des del mercat i des d’altres àmbits municipals pel foment del reciclatge, la gestió de residus i una aposta irrenunciable per la sostenibilitat”.

Aquest pas en la lluita contra el plàstic d’un sol ús s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l’Agència de Residus, també ha aconseguit un consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat implicades: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.