S'encenen els fogons del Fòrum Gastronòmic de Girona

Durant tres dies es podrà gaudir de més de 100 ponències, 100 activitats i visitar 300 expositors

Durant tres dies, els interessats en el món de la gastronomia podran gaudir de més de 100 ponències, un centenar d'activitats i 300 expositors, un terç dels quals són petits productors, al Fòrum Gastronòmic de Girona. L'objectiu d'aquest certamen es posicionar la ciutat com una de les capitals clau en el món de la gastronomia i aprofitar l'ocasió per unir totes les vessants d'aquest sector. "He vingut a explicar com fem les nostres millors receptes i a buscar dos productors que m'interessen", ha explicat un dels cuiners ponents, Oriol Rovira, del restaurant 'Els Casals'. Centenars de persones no s'han perdut l'oportunitat i han omplert, des d'un principi, els tres espais del fòrum.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquest diumenge el Fòrum Gastronòmic de Girona que s'allargarà fins al proper 26 de febrer. L'objectiu d'aquest certamen es convertir la ciutat en l'aparador internacional del món culinari i, com a novetat, no hi ha distinció entre els assistents. És a dir, tots els actes, tallers o esdeveniments estan oberts tants per a gurmets com estudiants o aficionats.


En total, durant aquests tres dies es faran més de 100 ponències d'un centenar de cuiners, 100 activitats diverses i hi haurà més de 300 expositors. Enguany, també com a element innovador, un terç de tots els expositors són petits productors. "Volem anar a les bases, potenciar la proximitat, donar a conèixer aquelles empreses petites que donen vida al sector primari i estan a favor de mètodes més sostenibles", ha detallat un dels impulsors del fòrum, Pep Palau.

Un punt de trobada

Entre els plats forts d'aquesta edició destaca el cuiner peruà Gaston Acurio, el xef del Sant Pau a Tòquio, Jérôme Quilbeuf o Ly Leap, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany o Pere Planagumà. Paral·lelament també hi ha el fòrum dolç i el del vi. "És una gran plataforma, un punt de trobada per a tots els cuiners i altres vessants d'aquest sector tant ampli", ha explicat un dels cuiners que participen al fòrum, Quim Rovira, del restaurant 'Els Casals'. Segons aquest reconegut professional, aquesta mena de certàmens permeten "acostar posicions, conèixer noves tècniques i fer contactes".

"En el meu cas, vinc per ensenyar durant un taller pràctic els productes que nosaltres fem tals com la tomata en conserva o el llom de xai i, al mateix temps, a buscar nous productors i trobar elements inspiradors", ha comentat Rovira. I és que el fòrum no només és un lloc per als professionals sinó que, perquè sigui més participatiu, s'han organitzat tota mena d'activitats com la presentació del nou llibre dels germans Roca, el seu nou projecte anomenat 'Somni' o una nit molt especial de la mà de Marcelo Tejedor que oferirà "l'últim sopar" del restaurant Casa Marcelo que tanca aviat.