Un desfalc de 66.000 euros fa dimitir en bloc l'AMPA d'una escola

Els pares porten la coordinadora del menjador als jutjats per haver deixat de servir 18.000 menús durant quatre anys

L'AMPA de l'escola Pedralta de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) dimitirà en bloc el pròxim 1 de març després de descobrir que la coordinadora del menjador del centre havia estat escatimant menús dels infants per poder pagar el seu propi sou i el de les monitores que treballaven al centre. "Dimitim perquè ens han obligat part dels membres de l'associació a readmetre la coordinadora, se'ns fa impossible treballar amb ella i estem molt cremats", ha afirmat la directora de l'AMPA, Laura Mitrani.

La junta actual va decidir denunciar a la coordinadora i a tres membres de l'anterior junta després de descobrir que s'havien deixat de servir 18.000 menús valorats en 66.000 euros. Des d'un bon principi, els membres de l'actual junta de l'AMPA han explicat que la roda de premsa s'havia convocat a través d'un dels pares afectats i que, posteriorment, s'havia decidit atendre als mitjans de comunicació per explicar quina era la situació actual. El vicepresident de l'AMPA, Toni Torres, la secretària de l'associació, Montserrat Cantos i la presidenta de l'AMPA, Laura Mitrani, han explicat conjuntament tots els conflictes que s'han viscut en els últims mesos a l'escola pública Pedralta de Santa Cristina d'Aro.

En principi, tot va començar quan l'actual junta va guanyar les eleccions el passat mes d'octubre i es van confirmar les sospites que tenien sobre la manca de menús al menjador i el desviament de diners. "Fins llavors no sabíem massa res i confiàvem amb la coordinadora del servei de menjador i l'anterior junta de l'AMPA", ha afirmat Mitrani.

Després d'investigar els comptes dels darrers quatre anys, l'AMPA va descobrir diverses irregularitats en el servei de menjador. En concret, s'havien deixat de demanar i servir 18.000 menús, que els pares havien pagat. Una xifra que suposa uns 66.000 euros que s'havien utilitzat per sufragar el sou de la coordinadora del menjador i d'activitats extraescolars i el de les deu monitores més de menjador. "Això són, en un mes, entre 300 i 600 menús menys del que tocaven. Una mitjana de 20 menús menys al dia que no es servien i que nosaltres pagàvem", ha assegurat la presidenta de l'AMPA.

Les monitores van confirmar els fets

Segons els membres de l'actual junta de l'associació, l'AMPA es va reunir amb la coordinadora i les monitores el passat 19 de desembre i les pròpies implicades van acceptar i confirmar els fets. "Tenim un document firmat, es va aixecar acta d'això i les monitores van firmar acceptant que s'havia produït aquests desviaments", ha explicat la secretària. En principi, la coordinadora tenia un contracte fix durant tot l'any i cobrava 1.550 euros cada mes. "Les monitores, per tres hores i quart de feina al dia cobraven 550 euros al mes i tenien un contracte fix discontinu. Un mena de contracte molt estrany per a la seva feina", ha afegit el vicepresident de l'associació.

L'actual AMPA assegura que els infants "molts dies no tenien segon plat", s'intercanviava per un postre o, senzillament, se'ls hi donava la meitat de les racions. "Vam preguntar als nostres nens i ens van dir que normalment menjaven la meitat d'una hamburguesa, una croqueta o dues mandonguilles", ha assenyalat Mitrani.

Davant d'aquesta situació, l'AMPA va decidir denunciar a la coordinadora del menjador i a tres membres de l'anterior junta. "Sabem que la presidenta de la junta tenia constància d'aquest fet", ha comentat Torres. Segons els membres actuals de l'associació, aquest incident va causar moltes molèsties i conflictes entre els pares. "Nosaltres no volíem que hi haguessin problemes i l'escola es dividís", ha assegurat la Mitrani. No obstant això, tot i informar als altres pares que s'havia produït aquest desfalc, un 10% dels 230 socis de l'AMPA van recollir firmes - el nombre necessari per poder presentar un punt a l'ordre del dia - i van aconseguir que l'actual junta hagués de readmetre a la coordinadora del menjador denunciada i acomiadada.

Dimissió en bloc

"Els pares no es creien que això hagués succeït. No entenem com és possible que els nostres propis socis vulguin tornar a treballar amb aquesta persona que ha estafat i que ha abusat de la nostra confiança", ha lamentat l'actual presidenta. "Han estat uns mesos molt durs, no ens han deixat treballar, l'anterior junta ens ha posat tota mena d'entrebancs i ara estem molt cremats. Per això dimitim en bloc", ha afegit. La junta ha decidit mantenir-se fins a l'1 de març, el dia en el qual el Consell Comarcal del Baix Empordà es farà càrrec del servei de menjador.

D'altra banda, l'actual junta de l'AMPA detalla que el forat econòmic que tenien s'ha agreujat quan es va començar a demanar les racions correctes de menjar pels alumnes que utilitzaven el servei. A dia d'avui mantenen un dèficit que volta els 25.000 euros a causa de l'excés de personal, el desviament de diners i altres gestions irregulars que va realitzar l'anterior junta. "L'AMPA d'abans es gastava tots els diners i no deixava res per imprevistos. No tenim pressupost ni per als acomiadaments de les monitores que no són necessàries", ha ressaltat el vicepresident de l'AMPA. La junta actual assegura que al menjador treballaven i treballen unes deu monitores i, segons la ràtio que prescriu Ensenyament, només en calen sis.

De moment, es desconeix el futur de l'AMPA d'aquesta escola del Baix Empordà tot i que el conflicte que s'ha viscut ha arribat fins al ple del municipi. Els pares de l'associació estan preocupats pel fet que l'anterior junta de l'entitat pugui tornar-se a presentar a les properes eleccions.