Tirs amb ballesta i malabars a l'Espectacle Vermell del Festival de Circ de Figueres

El jurat del certamen busca una tècnica que fregui la perfecció

Segona jornada del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres que ahir va obrir les portes al recinte firal. Aquest matí s'ha fet l'assaig general de l'Espectacle Vermell -s'estrena aquest vespre- format per 13 números. Entre els que més han destacat, el de tirs amb ballestes de la mà de la companyia Duo Franco Vital; les acrobàcies aèries de Yana Serdyukova, coneguda com a la 'Piaf russa' al trapezi volant sense xarxa, i l'actuació del japonès Arata Urawa, que ha convertit el joc de diàbolos en un art.

Tots ells seran valorats per un prestigiós jurat que busca una tècnica que fregui la perfecció i un posada en escena "suggerent", segons paraules d'un dels seus membres, Ramon Pernas. Els espectadors que vagin a veure l'Espectacle Vermell es trobaran amb una gran varietat de números on es demostra la tècnica, l'habilitat i també la capacitat de fer riure. El show arrenca amb un número trepidant i poètic de la russa Yana Serdyukova, una trapezista volant que s'atreveix a fer salts morals vertiginosos sense xarxa de seguretat i al ritme de la música d'Édith Piaf.

La parella artística formada pel Duo Funckoholics, vinguda del Canadà, ha impressionat amb els seus equilibris de força al voltant d'un màstil. Com si es tractessin de dues banderes, els dos artistes han caminat, saltat i ballat en aquest element superant amb gran seguretat la força de la gravetat. Per la seva banda, el japonès Ara Urawa ha mostrat el seu gran domini del diàbolo, ajudant-se d'equlibris i de moviments del cos, mentre que el còmic Sal Salangsang (EUA) s'ha fet amb la complicitat del públic amb trucs de màgia i la participació de voluntaris.

Un dels moments de més expectació ha estat l'actuació del Duo Franco Vital i els tirs de ballesta. Durant l'exercici, han foradat globus, pomes i fins i tot la tija d'un clavell sense cometre ni un sol error i ho han fet fins i tot d'esquena i amb els ulls tapats davant la sorpresa dels espectadors. La primera part s'ha acabat amb un exercici molt esperat, com és el salt amb cercles de la Jinan Acrobatics Troupe of China, un dels plats forts d'aquesta edició.

La segona part, ha començat amb les cintes aèries del Duo Catalexi procedents del Canadà, seguida dels malabars de rebot dels russos Trio Attar i la destresa d'Olga Gevorkyan (Russia) com a antipodista -malabars amb els peus-, entre d'altres. Han tancat l'espectacle els acròbates a cavall de la Troupe Yakov Ekk, una de les principals novetats de l'edició d'enguany atès que és la primera vegada que hi ha animals.

Un miler d'alumnes de primària i secundària de l'Alt Empordà han assistit a l'assaig general celebrat aquest matí. La primera funció de l'Espectacle Vermell es farà aquest vespre.

Passió, destresa i tècnica, entre els elements més valorats

A banda de ser tot un espectacle del circ, aquest festival està concebut com a un certamen on un jurat ha d'escollir els millors números que formaran part de l'Espectacle d'Or, que es farà dilluns que ve. Entre els aspectes que es tenen a compte, pesa sobretot la tècnica i el rigor amb què duen a terme cadascun dels números. Segons explica Ramon Pernas, un dels membres del jurat de la Crítica, els artistes acostumen a cometre algun error per la pressió però això també forma part del circ. "El nivell és altíssim però mai ha de ser òptim perquè ja no seria circ sinó una Olimpíada amb gimnastes que fan números perfectes i impecables", assenyala. Així doncs, es valora que "fregui a la perfecció" i que desprengui "passió", juntament amb una posada en escena cuidada i suggerent.

Per Pernas, aquest festival té la peculiaritat que entronca el circ més contemporani amb el circ clàssic i convencional alhora que destaca per la "qualitat" dels artistes convidats.

El certamen compta amb tres jurats diferents, l'oficial -lliurarà els guardons d'Or, Plata i Bronze-; el de la Imatge i el de la Crítica. En total, hi participen 63 artistes vinguts de 13 països diferents. Es faran un total d'onze representacions (2 per a escolars) amb dues semifinals, l'Espectacle Blau i el Vermell i la final, anomenat l'Espectacle d'Or.