Els ecologistes reclamen aturar el pla director que preveu l'ampliació de l'Aeroport de Girona

També reivindiquen un document "redimensionat" tenint en compte la "baixa operativitat real actual"

Naturalistes de Girona, XR Girona, SOS Costa Brava, Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció i ZEROPORT s'han unit per aturar la possible ampliació de l'Aeroport de Girona, que proposa el pla director. En l'escrit d'al·legacions, les entitats qüestionen de base el creixement del trànsit aeri i les ampliacions d'infraestructures associades i reclamen l'aturada del pla. Argumenten que es tracta d'un pla contrari a les obligacions climàtiques i que es tracta d'una operació "especulativa amb inversions que no tenen cap justificació ni viabilitat".

A més, demanen un pla de "redimensionament" de l'aeroport en funció de la "baixa operativitat real actual" per evitar la "socialització de les pèrdues d'AENA a càrrec de l'erari públic". D'altra banda, reivindiquen la "reorientació de les inversions previstes per garantir serveis regionals públics de baixes emissions, mínim consum energètic i impacte ambiental" garantint la cohesió social i territorial.

"El pla planteja inversions per un creixement inviable en el marc de crisi estructural global del sector de l'aviació, en l'escenari de descens energètic i accelerat per la covid-19 i la guerra en Ucraïna", asseguren els ecologistes en un comunicat. A més, afirmen que l'actual aeroport està sobredimensionat i que s'han atorgat subvencions "milionàries a Ryanair innecessàries, infrautilitzades i mal programades".

Amb tot, les entitats avancen que en les properes setmanes engegaran accions de mobilització. Entre elles, un manifest, un acte informatiu amb experts i mocions en municipis i institucions.