Quatre municipis gironins signen un conveni amb el Govern per reactivar l'economia

El programa 'Viure al Poble Més' compta amb 7 milions d'euros procedents de la UE i 2,1 del Departament de Governació

Representants de diversos ajuntaments catalans, la majoria dels quals alcaldes i alcaldesses, han signat aquest dijous al Palau de la Generalitat un conveni per dur a terme projectes de reactivació econòmica als seus municipis. Amb aquest acord, rebran ajudes del programa 'Viure al Poble Més', que compta amb 7 milions d'euros procedents de la UE i 2,1 del Departament de Governació. Durant l'acte, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha afirmat que els projectes que es duran a terme són per "posar en valor" els "actius i especificitats de cada poble". També ha aprofitat per defensar el "model territorial" de Catalunya, que pateix intents d'alteració "incomprensibles" des de Madrid.

'Viure al Poble Més" és un programa que pretén afavorir el desenvolupament d'iniciatives emprenedores orientades a la millora dels serveis turístics i regeneració urbana i rural de municipis de fins a 3.000 habitants. Aquest dijous la vicepresidenta del Govern ha signat els convenis amb els alcaldes que impulsaran els projectes inclosos en la segona convocatòria del programa. L'acte s'ha celebrat a l'Auditori del Palau de la Generalitat.

Els municipis que es beneficiaran de les ajudes són Bossòst (Vall d'Aran), Carme (Anoia), Duesaigües (Baix Camp), l'Estany (Bages), la Granada (Alt Penedès), Guardiola del Berguedà (Berguedà), Odèn (Solsonès), Pau (Alt Empordà), la Pera (Baix Empordà), Puigdàlber (Alt Penedès), Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), Riudecols (Baix Camp), Sant Aniol de Finestres (Garrotxa), la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre), Vall de Cardós (Pallars Sobirà), Vallgorguina (Vallès Oriental), Vila-sana (Pla d'Urgell) i Vilademuls (Pla de l'Estany).

Aquesta convocatòria d'ajuts compta amb un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7 milions provenen del fons FEDER de la UE i els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així mateix, aquesta aportació de Governació del 15% té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l'atorgament de la subvenció.

Durant el discurs que ha pronunciat al final de l'acte, Ortega ha afirmat que Catalunya està assistint a "intents incomprensibles d'alterar des d'un despatx, des de Madrid, tot un model territorial". Ha dit que això es vol fer "sense cap estudi" ni sense "conèixer la realitat territorial ni el tarannà dels municipis afectats".

En aquest sentit, ha afirmat que "Viure al Poble Més" va en la línia de lluitar contra aquests atacs, com a "manera de demostrar que tot el Govern de Catalunya i els seus municipis volen mantenir un territori equilibrat i amb qualitat de vida". La també titular de Governació ha dit que amb els convenis signats aquest dijous es podran emprendre "obres importants, necessàries en els municipis que per elles mateixes o per l'escassa població potser no podrien tirar endavant".

"No es tracta de donar suport a projectes faraònics, ans al contrari, sinó a projectes de regeneració de zones urbanes i rurals", ha afirmat Ortega, que ha dit que els projectes -molt variats- estan adreçats a "reactivar econòmicament i a buscar aquells actius i especificitats de cada poble i posar-los en valor". En definitiva, "invertir de maners sostenible en aquests municipis amb pocs habitants" i "augmentar el benestar i el progrés de les persones que hi viuen".

Un exemple dels divuit projectes és el de la Granada (Alt Penedès), que rebrà 421.974 euros per al projecte 'La Granada, la història i el vi', que se centra en la potenciació turística i cultural del municipi, mitjançant la regeneració urbana, per garantir el desenvolupament i la consolidació del comerç i de l'oferta turística.

A Pau (Alt Empordà) es destinaran 530.239 euros, d'una inversió total de 815.752 euros, per al projecte "Creació d'un node d'unió a Pau entre els parcs naturals del Cap de Creus i els Aiguamolls de l'Empordà, que proposa la millora de l'entorn natural i urbà amb la potenciació d'elements que afavoreixin el turisme cultural i de qualitat del municipi, i l'adopció de mesures directes per a la promoció del Camí de Sant Jaume, els parcs naturals de l'Empordà i l'enoturisme.