L'Audiència confirma l'arxiu de la querella contra dos càrrecs del Consorci de la Costa Brava

El cap i el secretari no van comentre delictes com descobriment de secrets o prevaricació

L'Audiència de Girona ha confirmat l'arxiu de la querella interposada per l'exgerent del Consorci de la Costa Brava, Manel Serra, contra altres càrrecs de l'ens. Serra va denunciar que, abans d'acomiadar-lo, el cap i el secretari del Consorci li van bloquejar l'accés a l'ordinador i al correu electrònic, li van obrir cartes o -fins i tot- van arribar a canviar els panys de la porta. Per això, va interposar una querella contra ells per descobriment de secrets, coacció o prevaricació. Tot i que l'acomiadament de Serra ja va ser declarat improcedent per un jutjat, la querella penal es va arxivar.

Ara, l'Audiència ha desestimat el recurs interposat per la defensa de Serra i ha ratificat el sobreseïment. L'acomiadament de Manel Serra -expresident de Caixa Girona- del Consorci de la Costa Brava va derivar en dos processos als jutjats. Per una banda, Serra va presentar una denúncia per acomiadament improcedent, i aquí el jutjat social li va donar la raó. En comptes de readmetre'l, però, el Consorci va pagar-li prop de 300.000 euros com a indemnització.

Per altra banda, però, en paral·lel a aquest primer procés, Manel Serra va interposar una querella contra el secretari i el cap dels serveis jurídics del Consorci, Jordi Batllori i Pere Saló. A l'escrit, Serra acusava els dos càrrecs d'haver comès delictes contra la intimitat i el secret de les comunicacions, prevaricació o coaccions.

Segons sostenia l'exgerent, des del Consorci se li havia començat a fer la vida impossible. Entre d'altres, Manel Serra recollia a la querella que se li van bloquejar les claus d'accés a l'ordinador i als e-mails, se li va obrir correspondència i arxius informàtics privats o que, fins i tot, es van arribar a canviar les claus del pany per impedir que pogués entrar al Consorci.

A finals de l'any passat, el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona va arxivar el cas perquè no hi va veure indicis de delicte. L'advocat de Manel Serra, Benet Salellas, va recórrer el sobreseïment davant l'Audiència de Girona i, ara, aquest tribunal li ha desestimat el recurs i ha ratificat la decisió del jutjat.

Comparteix els motius "íntegrament"

La interlocutòria de la Secció Tercera de l'Audiència comparteix "íntegrament" els motius que van dur el jutjat a arxivar la querella. Segons recull l'escrit, no es pot concloure que, a l'hora de bloquejar-li l'ordinador i el correu electrònic, tant el secretari com el cap "accedissin als arxius" que hi guardava Manel Serra. I que, per tant, cometessin un delicte contra la intimitat i el secret de les comunicacions.

La interlocutòria també recull que, "si per error" es va obrir alguna carta dirigida a Manel Serra, aquí no hi van tenir res a veure ni Batllori ni Saló.

Per últim, l'escrit diu que tampoc han quedat acreditats ni els delictes de coaccions ni el de prevaricació. Per una banda, perquè no s'ha demostrat que el canvi de panys de la porta del Consorci tingués com a objectiu "restringir la llibertat del senyor Serra", sinó més aviat "preservar els interessos de l'organisme".

I per l'altra, perquè quan a l'exgerent se li va impedir l'accés tant al correu electrònic com a les dependències del Consorci de la Costa Brava, Manel Serra ja havia rebut la notificació que se l'havia acomiadat. Per aquests motius, l'Audiència de Girona desestima el recurs interposat per la defensa de Manel Serra i confirma l'arxiu definitiu de la querella criminal.