La meitat dels jutges de Girona se sumen a la vaga contra les reformes de Gallardón

Magistrats, fiscals i advocats volen frenar canvis que faran que la justícia sigui "més lenta i menys justa"

La meitat els jutges del partit judicial de Girona s'han sumat a la jornada de vaga convocada contra les reformes proposades pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. La vaga, la primera de la història de la democràcia convocada conjuntament per jutges i fiscals, també ha rebut el suport del Col·legi d'adovcats de Girona.

La portaveu dels jutges de Girona, Olga Bautista, ha volgut deixar clar que no reclamen "res" per a ells, sinó que la intenció és pressionar el govern espanyol perquè freni els canvis que proposa. Segons Bautista, cap de les mesures proposades contribuiran a millorar el sistema judicial i només faran que la justícia sigui "més lenta i menys justa".

La d'aquest dimecres ha estat la tercera vaga de la democràcia convocada per jutges i la primera que proposen conjuntament jutges i fiscals. A les comarques gironines han secundat la vaga 26 jutges i magistrats. La portaveu dels vaguistes, Olga Bautista, ha assegurat que es tracta d'una vaga convocada contra les reformes que proposa el ministre de Justícia perquè no n'hi ha "cap" que serveixi per millorar la justícia.

Segons els jutges, el que proposa Gallardón és una "intromissió clara" de la política en la justícia i això, detalla Bautista, només pot servir per empitjorar la democràcia. Els jutges gironins han estat especialment crítics amb la imposició de taxes. Segons Bautista, l'únic que faran és restringir l'accés de la ciutadania a la justícia i anirà en perjudici sobretot del torn d'ofici i de les persones que no tinguin recursos per pagar-se un advocat. "El que proposen és recaptar per recaptar", ha afirmat Bautista.

La mobilització dels jutges i fiscals a Girona també ha comptat amb el suport del Col·legi d'advocats. Olga Bautista ha detallat que les mesures que proposa l'executiu espanyol només serviran per sobrecarregar els jutjats i fer que la justícia sigui més lenta i pitjor.

Un altre dels punts amb els quals estan en desacord és amb la no substitució de jutges titulars amb interins, sinó amb titulars d'altres àmbits. "És com si anés a veure un oftalmòleg i m'atengués un traumatòleg", ha assegurat Bautista.

El seguiment de la vaga al partit judicial de Girona ha estat desigual depenent dels àmbits. Dels 24 jutges titulars -un ha cessat avui mateix- 11 han secundat la vaga. En l'àmbit civil el seguiment ha estat de 67%, en el mercantil el 100%, en instrucció el 67%, en el contenciós també del 67% i en l'àmbit penal el 0% perquè cap de les sis jutgesses s'han sumat a la jornada de vaga.

Pel que fa a l'Audiència de Girona, cinc magistrats de la secció civil han decidit no treballar i dos de les seccions penals també han secundat la vaga. Pel que fa a assenyalaments, almenys sis jutjats han suspès judicis que tenien previstos per a aquest dimecres.