Els veïns de Bàscara amplien les protestes i es mobilitzen a les tardes

Una de les portaveus de la plataforma subratlla que l'accident d'avui "reforça" encara més les seves queixes

Els veïns de Bàscara (Alt Empordà) fan un pas més en la protesta per exigir que deixin de circular camions per l'N-II i a partir d'avui faran un ús massiu del pas de vianants amb semàfor, l'únic que hi ha a la via.

Ho faran de set a vuit de la tarda de dilluns a divendres perquè els conductors "prenguin consciència" que cal respectar la prioritat de pas i al mateix temps donar la possibilitat de sumar-se a la causa a aquells que no poden tallar la carretera cada matí. Aquesta és la tercera setmana de protesta i els veïns asseguren que els ànims estan més forts que mai. Aquest matí hi ha hagut un accident a aquesta via, a l'alçada de Pontós, un fet, diuen, que "reforça encara més" la seva lluita.

Un centenar de persones han tornat a tallar a les nou del matí l'N-II, al seu pas per Bàscara. Ho han fet sabent que hi havia hagut a dos quarts de vuit del matí un accident amb dos vehicles implicats a aquesta via, a l'alçada de Pontós. El balanç ha estat un ferit crític, que ha hagut de ser traslladat en helicòpter a l'hospital Josep Trueta de Girona, i un ferit lleu. Aquest últim, segons ha explicat l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, era un veí del municipi i familiar d'una treballadora del consistori. "Els accidents són constants", lamentava aquest matí durant la protesta.

Poc abans de tallar la via, els Mossos els han plantejat l'opció d'endarrerir-la deu minuts per poder deixar pas als vehicles que han quedat aturats durant el temps que s'ha hagut de donar pas alternatiu de la via. Els veïns, però, s'hi han negat perquè consideren que aquesta és la realitat. "Avui estem molt enfadats perquè amb aquest accident encara ens reforça més la protesta", assenyalava una de la portaveus de la plataforma de veïns, Eugènia Carbó, que recordava que des que van començar els talls indefinits a començaments de febrer ja hi ha hagut almenys quatre sinistres de diferent consideració en el tram que va de Pontós a Vilafreser.

Es queixen que els camions passen a tota velocitat i no respecten la prioritat de pas dels vianants. Aquest matí, un conductor no s'ha aturat en el moment de tallar la carretera, tot i les indicacions d'un agent dels Mossos d'Esquadra, un fet que ha indignat els veïns. A partir d'aquesta tarda, ampliaran la protesta amb l'ús continuat del pas de vianants amb semàfor, l'únic que tenen en tot el tram que travessa el municipi, de set a vuit de cada tarda. "Ens passejarem perquè els conductors prenguin consciència de que cal parar-se", explicava Carbó, que afegia que també hi ha conductors que es comporten degudament i donen pas sense problemes.

Amb més força i suport que mai

Lluny de notar que els ànims van decaient perquè passen els dies i encara no se sap exactament quan deixaran de passar camions de gran tonatge per l'N-II, els veïns se senten més forts que mai. Cada dia reben més suports, per telèfon, Internet i gent que els demana que continuïn amb les protestes perquè "la carretera és de tots", explica Carbó.

Els veïns senten que els polítics no estan resolent el problema amb la rapidesa que voldrien i ho atribueixen al fet que els consideren com a "comarques". "Són tant centralistes i estan tant lluny d'aquí, tant Madrid com Barcelona", lamenta una de les portaveus. Proposa que vinguin una setmana per aquí, que circulin per la carretera, perquè prenguin consciència de la magnitud del problema. "Crec que llavors actuarien més de pressa", afegeix Carbó.

Ahir dimarts la ministra de Foment, Ana Pastor, va declarar en una conferència a Barcelona que es mantenia el calendari previst i que preveia un acord amb la concessionària de l'AP-7, Abertis, a principis d'aquest abril, segon els qual els camions deixarien de passar per l'N-II i es desviarien per l'autopista. Per l'alcalde de Bàscara, hi ha una "incoherència total" amb les dates que es van donant, ja que cada vegada s'allarguen més els terminis. Per això, reitera que la protesta continuarà de forma indefinida fins que el problema quedi resolt.