Vilagrà deixa oberta la porta al Ripollès, Berguedà i Solsonès a participar en la consulta sobre els Jocs d'hivern

La consellera de la Presidència destaca la inclusió de Toses a la taula de representació territorial

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, no ha tancat la porta al Ripollès, el Berguedà i el Solsonès a participar en la consulta sobre els Jocs d'hivern del 2030. Malgrat la decisió inicial de no incloure'ls, la consellera ha explicat aquest dimarts després de reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses del Ripollès que "es valoraran tots els escenaris i es parlarà a nivell de Govern".

D'aquesta manera, les paraules de Vilagrà mantenen viva l'esperança de participar en la consulta. "Havíem pres una decisió en base a uns paràmetres i ara hem de veure com s'articula, ho hem d'estudiar", ha afegit. La consellera ha destacat la inclusió de Toses, com a municipi on pertany una part de la Molina, a la taula de representació territorial.

Laura Vilagrà ha explicat que els Jocs d'hivern s'han de fer "des del territori" i les comarques n'ha de ser "partícips", encara que no acullin el gruix de les proves. En declaracions als mitjans, la consellera ha recordat que s'ha volgut millorar la governança a la comissió territorial dels Jocs on la veu de tots els territoris "serà considerada". En aquest sentit, Vilagrà ha destacat la presència del Ripollès a través de la seva capital, representada en l'alcalde de Ripoll a la comissió territorial, però també del de Toses, com a municipi possiblement afectat per una de les proves "importants" a la Molina, que encara no s'ha avançat.

Sobre la consulta, Vilagrà no ha tancat definitivament la porta a la participació del Ripollès, el Berguedà i Solsonès. "Avui hem escoltat el Ripollès, ens emportat les consideracions i ara el Govern acabarem de prendre la decisió definitiva", ha explicat la consellera.

De la seva banda, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha destacat que la reunió amb Vilagrà "era necessària". Per Colomer, és el Govern qui ha de decidir si és oportú o no una Jocs d'hivern pel territori, però ha reivindicat que "en el moment en què hi ha d'haver una votació al Pirineu, el Ripollès com a comarca del Pirineu també hi hauria de ser present".

Colomer espera que la porta a la seva participació a la consulta es mantingui oberta. "El Govern no es pot permetre deixar de banda el Ripollès quan tots els càrrecs electes de la comarca, fins i tot el del grup polític de la consellera, han manifestat que volen ser presents en la votació", ha explicat. "Esperem que la reunió hagi servit per entrar en la votació", ha puntualitzat.

Joaquim Colomer ha explicat que des del territori veuen els Jocs com una oportunitat per "revitalitzar" el territori i donar resposta a la mancança de serveis que tenen, com per exemple la línia de tren R3, les carreteres o la fibra òptica. "S'ha parlat d'uns 1.300 MEUR d'inversions. Si una part revertissin al Ripollès ens ajudaria a pal·liar algunes d'aquestes mancances", ha destacat el president del Consell.

Talls de carretera en contra de l'exclusió

A banda dels alcaldes alguns ciutadans dels territoris exclosos també han mostrat la seva disconformitat amb el fet de no poder votar. Una quarantena d'opositors a la candidatura dels JJOO Barcelona-Pirineus va tallar a finals de mes de gener els accessos a Ripoll per la C-17. Ho van fer per protestar contra la decisió del Govern d'excloure les comarques del Ripollès i Berguedà de la consulta que està previst fer a principis d'estiu entre els ciutadans dels territoris que acolliran els Jocs i que hauran de dictaminar si s'està a favor o en contra del projecte.