La Generalitat podria sancionar Endesa al juny per l'apagada durant el temporal

El Govern preveu tenir enllestit al juny l'expedient informatiu obert a Endesa


El conseller d'Economia ha assegurat que el seu Departament tractarà que la resolució de l'expedient informatiu obert a la companyia Endesa sigui 'el més ràpida possible'. Tot i això, Castells també ha avançat que caldrà esperar encara unes 'quantes setmanes' –de fet, encara es recopila informació- per tenir les conclusions sobre la taula.

Per exemplificar-ho, el conseller ha recordat l'apagada que hi va haver al juliol del 2007 a Barcelona (aleshores, l'expedient es va resoldre a l'octubre). En referència al que s'ha obert ara a la companyia arran del col·lapse elèctric del temporal, Castells ha dit que la Generalitat el preveu tenir enllestit 'entre finals de maig i principis de juny'.

Antoni Castells ha volgut recordar que la qüestió que haurà de resoldre l'expedient és si 'hi ha hagut un estat deficient de la xarxa elèctrica' que va suposar que l'apagada derivada del temporal s'allargués en el temps. 'Si fem l'expedient vol dir que no ho descartem, però no podem condemnar abans de jutjar', ha assegurat el titular d'Economia.

El conseller també ha dit que el seu Departament està 'en contacte permanent' amb la companyia perquè s'atenguin i es reparin els danys. Prova d'això és que, després de Setmana Santa, el mateix Castells i el president de la Generalitat, José Montilla, es reuniran amb la direcció d'Endesa. 'No ho hem volgut fer en el fragor de la batalla, però ara és el moment de recapitular seriosament', ha declarat.

Antoni Castells ha indicat també que aquesta actitud amatent amb la companyia té lloc amb independència del curs que segueix l'expedient informatiu i de les responsabilitats que se'n derivin. En aquest punt, el titular d'Economia ha apuntat també es pot donar un 'probable, possible o eventual' expedient sancionador a la companyia.

Informació dels alcaldes

Arran del col·lapse elèctric derivat del temporal de neu, la Generalitat va obrir setze expedients informatius a les elèctriques. Precisament, durant la trobada a Girona, Castells ha fet saber als alcaldes que els documents inclouran, per primer cop, la informació que proporcionin els municipis afectats. D'aquesta manera, es tindrà en compte l'experiència dels alcaldes en el procés de depuració de responsabilitats i en les recomanacions de millora dels protocols establerts.

A la reunió de Girona hi ha assistit una vintena d'alcaldes dels municipis que es van veure més temps a les fosques. A l'hora de convocar-los, el Departament ha escollit aquells pobles que, cinc dies més tard del temporal, encara tenien més del 5% de la població sense llum.

Segons els ha explicat Antoni Castells, a partir d'ara els alcaldes podran enviar a la direcció general d'Energia i Mines totes aquelles dades i fets –degudament justificats- que considerin rellevants per contribuir a la investigació. Per aquest motiu, el Departament ja ha fet arribar una carta als ajuntaments.

L'escrit incorpora un qüestionari comú i un apartat on els alcaldes poden anotar tot allò que els sembli rellevant. Aquestes aportacions es complementaran amb una quinzena d'entrevistes fetes a aquells alcaldes més afectats (sobretot, de la Costa Brava) que permetran disposar d'una informació qualitativa sobre la resposta que les companyies elèctriques van donar als municipis.

A la reunió d'aquest dimarts hi ha assistit representants de municipis del Gironès, l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Maresme. El Departament ha convocat els alcaldes de Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Tossa de Mar, Riudarenes i Brunyola, a la comarca de la Selva; Calonge, Castell-Platja d'Aro, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Jafre, Rupià, Torroella de Montgrí i Santa Cristina d'Aro al Baix Empordà; l'Escala, Garrigàs i Ordis a l'Alt Empordà; Llagostera i Canet d'Adri al Gironès, i Sant Cebrià de Vallalta al Maresme.

A més, a la reunió també hi ha assistit representants dels consells comarcals del Gironès, la Selva i l'Alt Empordà.

Setze expedients informatius oberts

L'objectiu dels setze expedients informatius incoats és determinar les causes i l'abast de la interrupció del subministrament elèctric a Girona, analitzar si les tasques de reposició del servei i els recursos mobilitzats han estat les adequades i depurar les responsabilitats corresponents. Per això, la instrucció dels expedients analitzarà tant el temporal de neu que va originar el col·lapse elèctric com l'actuació de les companyies (a l'hora de mantenir la xarxa, restablir el subministrament i informar de la situació).

Per elaborar aquests expedients, la resolució dels quals es preveu llarga, la direcció general d'Energia i Mines ha sol·licitat informes tècnics a organismes competents de meteorologia i d'enginyeria. També s'han pres mostres de torres que van caure (de metall, fusta i formigó) i se n'ha encarregat l'anàlisi a laboratoris especialitzats.

Aquesta informació es complementarà amb les dades recopilades pels quatre equips de tècnics de la direcció general que han estat sobre el terreny des del primer dia, i també es contrastarà amb allò que aportin els ajuntaments i les elèctriques. El resultat dels expedients informatius determinarà, si s'escau, l'obertura d'expedients i processos sancionadors.

Amb motiu de l'apagada elèctrica, la Generalitat ha obert setze expedients informatius a les companyies Red Eléctrica, Endesa, Agri-Energia, Bassols, Estabanell i Pahisa, Elèctrica del Cardener, Elèctrica de Jafre, Electra Avellana, Suministros de Luz y Fuerza, Distribuïdora Elèctrica del Bages, Elèctrica Vaquer, Cooperativa Popular de Fluid Elèctric de Camprodon, Elèctrica Curós, Electricitat l'Aurora, Lersa i Elèctrica Mitjans.