La pastisseria Juhé de l'Escala s'emporta el guardó del Millor Xuixo del Món

Agustí Gardella ha recollit el reconeixement al Fòrum Gastronòmic de Girona

Agustí Gardella, de la Pastisseria Juhé de l’Escala (Alt Empordà), ha guanyat la tercera edició del Concurs “El Millor Xuixo del Món”. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, li ha lliurat aquesta tarda el guardó en el marc de les activitats programades en l’edició 2022 del Fòrum Gastronòmic.

Aquest any han participat en el concurs 25 pastisseries i fleques. Totes elles han hagut de portar el seus xuixos avui al matí al Palau de Fires i, al migdia, un jurat format per diferents professionals ha fet les valoracions en un acte obert al públic. El jurat d’enguany ha estat format per Fernando Toda, Lídia Casademont, Jaume Junyent, Julià Castelló, Natalya Prokopenko, Yaiza Saiz i Josep Sucarrats.

Entre els elements a valorar hi havia l’aspecte visual exterior, el sabor equilibrat entre el fregit i la crema, la qualitat de la crema, la cocció interior i exterior de la massa, el fullat i la qualitat del fregit. 

L’Ajuntament de Girona va impulsar l’esdeveniment el 2018 amb la col·laboració de gastrònom Salvador Garcia-Arbós, coincidint amb la celebració de l’Any del Xuixo a la ciutat. També col·laboren amb el concurs l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), el Fòrum Gastronòmic de Girona, el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, el Gremi de Pastissers de Girona i Monkeys Communications.

En la primera edició, el guanyador va ser la pastisseria Padrés de Banyoles, mentre que en la segona, l’any 2020, el guardó va recaure en la fleca Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpetua de la Mogoda i botigues a Barcelona i al Vallès.

Com en les edicions anteriors, el guardó ha estat obra dels joves artistes de La Volta i s’han inspirat en els mateixos xuixos per elaborar-lo.