El futur del president del Consell Comarcal de La Selva, a debat

Els vicepresidents asseguren que hi ha "total sintonia" en les opinions i esperen prendre una decisió dimarts

Primera reunió de l'equip de govern del Consell Comarcal de la Selva, format per CiU i ERC, després de la detenció i posterior posada en llibertat sota fiança del president, Robert Fauria (CiU), imputat en el cas Manga.

De moment, aquesta primera trobada ha servit per posar sobre la taula "dubtes" entorn al cas, que també ha acabat amb un funcionari del mateix consell comarcal imputat. Josep Antoni Frias (CiU) i Jordi Orobitg (ERC) ha assegurat que hi ha "total sintonia" entre els socis de govern i que esperen prendre una decisió "aviat", segurament dimarts al migdia. Una de les possibilitats que han debatut és el relleu de Fauria a la presidència del consell comarcal.

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Selva està format pels dotze consellers de Convergència i Unió i els sis d'Esquerra. La detenció dijous del president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, va sacsejar el dia a dia de l'ens. En un primer moment, tant CiU com ERC van defensar la presumpció d'innocència i van fer una crida a la calma per evitar precipitar-se a l'hora de fer judicis precoços.

Després que Robert Fauria passés a disposició judicial, la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, el va deixar en llibertat sota una fiança de 18.000 euros. A més, continua imputat per delictes de suborn i tràfic d'influències per la seva suposada vinculació amb un trama corrupta que s'enriquia a través d'adjudicacions públiques fraudulentes.

Aquest dilluns, els socis de govern del consell comarcal s'han reunit per primera vegada per analitzar la situació, les opcions i prendre una decisió. Dimarts hi haurà una segona, i segurament última, reunió. "Entenc que a la ciutadania se li acaba la paciència i en té motius", ha afirmat Orobitg però demana una mica més de marge perquè "tot just ahir el president va sortir en llibertat, estem a dilluns al matí i probablement demà ja podrem dir alguna cosa en ferm".

Segons han destacat tant Orobitg com Frias, la sintonia entre els dos socis de govern és "absoluta". Han admès que una de les possibilitats que han posat sobre la taula és rellevar Robert Fauria del càrrec i que hi hagi un nou president comarcal. "Hi ha diferents qüestions que hem de tractar al llarg d'avui i demà, encara no hem decidit res", ha afirmat Josep Antoni Frias.

Fauria no ha participat en la reunió i, segons fonts de l'Ajuntament de Sant Hilari, tampoc ha passat avui pel consistori. Des del consell comarcal esperen poder parlar amb ell al llarg del dia i esvair algun dels dubtes que tenen.

Malgrat la bona sintonia que hi ha d'entrada entre CiU i ERC al consell comarcal, Orobitg ja ha avançat que si al final no adopten la mateixa postura és possible que es trenqui el pacte de govern.

A banda de la imputació de Fauria, l'operació Manga també ha esquitxat el consell comarcal amb la detenció i posterior imputació d'un funcionari, el cap de l'àrea de Serveis a la Ciutadania, Joan Carles Feliu. Per això, els dos socis de govern creuen que no es tracta només d'esbrinar quina possible implicació té el president, sinó d'esclarir si hi ha algun problema estructural dins el consell comarcal.

'Operació Manga'

La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lugo, Pilar de Lara, va deixar en llibertat sota fiança el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, qui va declarar amb tres persones més, detingudes dijous a Catalunya per la suposada relació amb una trama corrupta d'adjudicacions públiques. La jutgessa només ha ordenat l'ingrés a presó d'un d'ells, Alexandre Ros, administrador de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar. El funcionari del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, va quedar en llibertat sota fiança de 5.000 euros i l'apoderat de l'empresa, Josep Maria Franch, en llibertat sense fiança.

L'operació Manga és la segona fase de l'anomenada operació Pokémon iniciada a Galícia i que investiga una suposada trama de corrupció basada en adjudicacions fraudulentes de serveis públics. El cas Manga s'ha saldat amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines.

A banda dels detinguts, els agents de vigilància duanera també han pres declaració a diversos càrrecs públics de les comarques gironines. Fins ara ha transcendit que ha declarat el director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, el gerent del Xaloc, Xavier Alberch, el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs, el tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda de Figueres, Manuel Toro, i l'expresident de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé. Ara, l'Agència Tributària enviarà les declaracions a la jutgessa, que decidirà si cal imputar-los. Van declarar acompanyats d'advocats.

Fonts del TSXG han indicat que encara no pesa cap imputació judicial sobre ells i que els interrogatoris han girat entorn a les relacions d'aquests organismes amb l'empresa GRS Arc Local.