La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va assistir ahir a la reunió de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de les comarques gironines. Durant la reunió, que s’ha celebrat al renovat Tresor de la Catedral de Girona, s’ha aprovat també el pla d’actuacions 2022, i s’ha fet balanç de l’activitat duta a terme durant el 2021.
La consellera Garriga ha posat de relleu “la tasca de la xarxa, que possibilita mancomunar el serveis i vertebrar-los al territori”, i ha dit que des del Departament de Cultura “intentarem incrementar els recursos en aquest àmbit. Assolir el 2% del pressupost repercutirà també directament en aquest sector”. La reunió ha servit per formalitzar la renovació del conveni marc de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, entre el Departament de Cultura, la Diputació de Girona i els titulars dels museus, que té una vigència de quatre anys, a comptar a partir del 4 d’octubre i prorrogable quatre anys més.
La trobada ha servit també per fer balanç de les actuacions més destacades del 2021, com la creació d’una comissió de Reserves Mancomunades amb l’objectiu de crear un espai únic de reserves de col·leccions dels museus de les comarques gironines. Unes reserves conjuntes en un únic espai per a benefici dels diferents museus per l’esguard, protecció i conservació del patrimoni que custodien.
En aquest sentit, s’ha redactat un avantprojecte que serveix per avaluar les necessitats de reserva dels museus de la xarxa, estudiar models de referència i proposar les necessitats i requeriments bàsics per un futur projecte executiu de reserves conjuntes. S’ha fet una radiografia de l’estat actual dels magatzems dels museu de la Xarxa i de les tipologies de les col·leccions que podrien acollir uns magatzems mancomunats; s’han analitzat els models en funcionament a nivell estatal i internacional per obtenir models de referència i de bones pràctiques; s’ha elaborat un document de bases prèvies amb una avaluació de les diferents opcions de governança i, finalment, s’ha fet una estimació d’inversió, pressupost de funcionament ordinari i de calendari d’execució.
El pla d’actuacions 2022, aprovat ahir, compta amb un pressupost de 940.000 euros (640.000 euros aportats pel Departament de Cultura i 300.000 euros, per la Diputació de Girona). Les actuacions previstes s’engloben en el nou conveni quadriennal i donen continuïtat a les línies de treball endegades el 2016. Les accions responen a quatre grans objectius: millorar de la gestió dels actius patrimonials a través d’una campanya de suport a la documentació dels museus gironins; l’assessorament i la formació en temes de gestió i de conservació de les col·leccions; millorar la transferència de coneixement de la proposta de valor del conjunt de serveis i activitats que ofereixen a la ciutadania; incrementar l’eficàcia dels equips professionals dels museus i, finalment, incrementar la presència de la Xarxa en el marc institucional i social.
Després de la reunió, la consellera ha visitat el Museu Tresor de la Catedral de Girona, que custodia el Tapís de la Creació (XI-XII), i ha estat acompanyada pel director del museu, Joan Pinya.
A la tarda, la consellera Garriga ha visitat el Museu d’Art de Girona, acompanyada de la directora, Carme Closellas, i farà un recorregut per les sales de l’exposició permanent i una visita breu a l’exposició temporal “Lagar/Bégué, els anys catalans (1915-1918)”. Posteriorment, farà una visita a la Biblioteca Pública de Girona –Carles Rahola.
Altres actuacions de la xarxa
Del 2021, també destaca el programa de suport a la documentació dels museus, la realització de l’anòxia en peces de les col·leccions dels museus de la xarxa en la cambra del Museu Etnogràfic de Ripoll; l’adquisició de materials de conservació preventiva per a les reserves dels museus; l’avaluació d’accessibilitat a través del programa MUSA; les campanyes de comunicació i promoció d’estiu, nadal i Som Cultura, així com la redacció de projectes educatius i productes culturals com la publicació dels llibres infantils “Cerca i Troba”, que s’ha fet conjuntament amb les Xarxes de Museus de Lleida i Aran i de Tarragona i Terres de l’Ebre. També s’han realitzat formacions en l’àmbit de l’accessibilitat i la seguretat i l’avantprojecte de les reserves museístiques mancomunades, molt important per respondre a la necessitat actual que tenen les reserves dels museus gironins tant pel que fa l’espai com a la conservació de les col·leccions.
La Xarxa de Museus de les comarques de Girona està formada per 26 equipaments museístics, es va constituir el novembre de 2015, mitjançant conveni marc de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, amb la finalitat de desenvolupar eines de col·laboració entre els museus d'aquest àmbit territorial, fomentar actuacions transversals en matèria museística i donar suport econòmic directe als museus i equipaments patrimonials bàsics vinculats, amb criteris de proximitat.
L’objectiu principal de les accions de la Xarxa és que els museus de les comarques de Girona, amb una notable capacitat d’atracció, esdevinguin equipaments culturals de primer ordre pel que fa a la seva modernització i pel que fa a les accions de creació de públics tot enfortint la seva funció social. A la vegada, es vol assegurar la capacitat de prestació dels serveis bàsics que qualsevol museu ha de tenir.