L'aparcament de la Platja Gran de Palamós serà de pagament a partir de l'1 d'abril

L'Ajuntament oferirà preus reduïts pels residents

L’aparcament de la platja Gran de Palamós (Baix Empordà) deixarà de tenir una gestió conjunta a partir de l'1 d'abril, establint concessions diferents per a la seva zona asfaltada i per al tram amb superfície de sauló. La raó per aquesta desvinculació dels dos espais d’aparcament és que Ports de la Generalitat ha considerat començar a aplicar el pagament universal en el seu àmbit competencial, concretament l’espai pavimentat ubicat en zona portuària i, per tant, anul·lar la gratuïtat dels residents com estava establert fins ara.

Aquesta decisió ha comportat que l’Ajuntament de Palamós vulgui assegurar les millors condicions d’estacionament per als veïns i veïnes del municipi, gestionant la resta de l’espai de pàrquing, concretament el tram amb superfície de sauló, que està situat en un àmbit que pertany a Costes de l’Estat i que és cedit al municipi.

En aquest àmbit del pàrquing es garantirà l’estacionament per als palamosins i les palamosines, que tindran l’aparcament gratuït tot l’any excepte els mesos de juliol i agost, quan s’haurà d’abonar 20 cèntims d’euro al dia, com a mesura per assegurar la rotació de vehicles, evitant d’aquesta manera que els vehicles puguin quedar estacionats de manera permanent durant el període de màxima ocupació al municipi. Per als residents també s’aplicarà la gratuïtat per als primers 30 minuts. Les persones que acreditin treballar a Palamós, però que no siguin residents, pagaran 1 euro al dia.

Per a la resta d’usuaris de l’aparcament de sauló de la platja Gran la tarifa per a poder estacionar serà d’1,5 euros l’hora (amb un màxim de 4 hores).  Aquest és el mateix sistema que s’aplica, amb zona vermella, a l’aparcament de l’Arbreda, on es prioritza l’estacionament dels veïns i que tan bon resultat està donant. Aquest espai d’estacionament amb base de sauló té uns 450 metres de llarg i una superfície d’uns 7.000 metres quadrats. A partir del dia 1 d’abril quedarà separat de la zona pavimentada, per la qual cosa els vehicles que hi vulguin estacionar hauran d’entrar i sortir per un únic accés, concretament el que coincideix amb el passeig del Mar i el carrer d’Aragó.

Aquest tram té una capacitat d’estacionament per a uns 280 vehicles, que  aparcaran amb el sistema de cordó, a la banda de mar, metre que el sistema d’estacionament en bateria s’utilitzarà a la banda de terra. Aquest mètode permet tenir un carric central d’uns 5 metres d’amplada que garanteix en tot moment el doble sentit de circulació.

En el límit entre l’aparcament de sauló i l’asfaltat s’ubicarà una zona de gir on els vehicles podran fer el canvi de sentit de circulació.

El control d’aquest estacionament es farà mitjançant els agents de l’empresa concessionària de la resta de les zones ADER del municipi, i tindrà el mateix horari, de 9 del matí a les 20 h del vespre. El període de pagament només s’aplicarà els mesos de juliol i agost, quan el municipi registra la màxima ocupació, la resta de l’any serà gratuït per a tothom.

Aquesta part de l’aparcament no pavimentada i malgrat el temps que s’utilitza com a zona d’estacionament, no està consolidada, i l’administració que en té competències, Costes de l’Estat, preveu que aquest ús actual acabi. L’Ajuntament de Palamós preveu mantenir però, el nou sistema de gestió d’aquest aparcament fins que no es produeixi l’anul·lació de l’ús.

Paral·lelament el municipi realitza el procés de participació de reforma integral del passeig del Mar on es debat també quina alternativa d’aparcament cal que tingui aquest àmbit si finalment desapareix l’actual zona d’estacionament de sauló.

Tarifes reduïdes per als veïns, també a l’aparcament asfaltat

L’Ajuntament de Palamós vol pactar amb Ports de la Generalitat que a la zona d’aparcament asfaltat, més proper al barri Vell i la zona comercial, s’apliquin també tarifes reduïdes per als palamosins i les palamosines.

L’objectiu és que els veïns i veïnes que utilitzin l’aparcament pavimentat, que gestiona Ports de la Generalitat tinguin, durant tot l’any, els primers 30 minuts gratuïts, possibilitant poder fer encàrrecs o compres amb comoditat. També es demana per als ciutadans del municipi que les primeres 2 hores d’estacionament no suposin un cost més elevat d’1 euro i que la utilització de l’aparcament asfaltat durant tot el dia no superi els 4 euros.

La zona asfaltada de l’aparcament de la platja Gran té una superfície global d’uns 5.600 metres quadrats, i una capacitat per a un màxim de 240 vehicles. L’entrada i sortida d’aquesta zona d’estacionament es farà exclusivament pel seu accés des de l’avinguda de l’Onze de Setembre. El periode de pagament en aquest espai será d’abril a setembre.