L'Escala modifica el planejament de l'estany de la Poma per garantir la preservació de l'espai

El plenari aprova la previsió de compra del Mas Vilanera per convertir-lo en un equipament

La zona de l'estany de la Poma de l'Escala (Alt Empordà) ha quedat preservada amb l'aprovació definitiva del Planejament General d'Ordenació Urbanística (PGOU) d'aquest dilluns al vespre en el plenari de l'ajuntament de l'Alt Empordà. Aquesta planificació garanteix que la major part de l'entorn de l'estany de la Poma passi a ser d'ús públic. La idea és que si bé ara s'utilitza com a càmping, en un futur es converteixi en un parc amb itineraris que posin en valor l'interès natural, cultural i patrimonial d'aquest indret.

Així ho preveia l'aprovació inicial, fet el setembre del 2020, i ara es conserva amb l'aprovació definitiva del document. A més, es farà una reassignació d'usos perquè les possibilitats d'edificació que tenien fins ara els propietaris es concentrin a la zona més externa de l'estant i propera a zones que ja estan edificades. D'aquesta manera, es preserva aquest espai pel risc d'inundabilitat.

Des de l'inici de la tramitació, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja havia determinat que la làmina d'aigua és de titularitat pública i per això ja s'incloïa a la planificació inicial. Això fa que s'obviï la compensació edificatòria que s'havia previst en un inici, que havia d'ocupar l'aparcament del carrer Naintré.

Això consolida l'ús de l'avinguda de Montgó com un eix comercial i d'activitats. També s'esponjarà el teixit urbà de l'entorn de l'església i el PGOU preveu que es pugui augmentar l'oferta de places hoteleres i millorar-ne la qualitat. Per altra banda, el planejament també preveu destinar més terrenys a equipaments comunitaris a Can Maset.

Amb l'aprovació d'aquest dilluns del PGOU, l'Ajuntament de l'Escala demanarà a la Comissió Territorial d'Urbanisme que faci la tramitació definitiva.

Previsió de compra de Mas Vilanera

Els regidors de l'Ajuntament de l'Escala també van aprovar la previsió de compra del Mas Vilanera, que es troba entre els parcs dels Aiguamolls de l'Empordà i el Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. La intenció és que la compra es formalitzi en els propers mesos per 1,33 milions d'euros que vindran del romanent de tresoreria del 2021. El consistori ja havia signat un preacord de compra i ara té l'aval dels regidors per a formalitzar el contracte.

Amb la compra d'aquest mas, el consistori preveu transformar-lo en un equipament de referència vinculat a la interpretació del medi natural i socioeconòmic. Aquesta iniciativa ja s'ha exposat a la Generalitat i segueix l'acord que es va signar amb Medi Ambient el 2009.

El Mas Vilanera es va construir el segle XVI, tot i que ha tingut modificacions posteriors. L'Ajuntament de l'Escala va comprar ara fa quatre anys 32 hectàrees de terreny que hi ha al voltant de la casa, però fins ara l'edifici encara no és de mans municipals.

Els terrenys de Vilanera inclouen espais d'un alt interès històric, com són les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera (fundat el 1328 i abandonat a inicis del segle XV). Amb les darreres excavacions arqueològiques, fetes els darrers anys, es va descobrir una estructura funerària que remuntaria l'ús d'aquesta zona al neolític mig (al voltant del 4.500 a.C). Aquesta atribució cronològica representava una important novetat que permet ampliar considerablement la utilització del sector de Vilanera com a espai funerari i que aporta un testimoni arqueològic d’excepcional interès per reconstruir els inicis del poblament d’aquest territori.

A la zona ja s'hi havien trobat amb anterioritat restes d'altres èpoques, com una necròpolis d'incineració del Bronze Final i la primera edat del Ferro o restes de construccions i d'enterraments d'època romana. Pel que fa al seu valor natural i ecològic, la finca és clau com a connexió entre els parcs naturals dels Aiguamolls i del Montgrí, amb dos hàbitats d'interès comunitari amb categoria de prioritari.