Olot impulsa la rehabilitació de la plaça Major amb una inversió de 500.000 euros

L'actuació es farà en dues fases

La Junta de Govern Local d'Olot (Garrotxa) ha aprovat aquest dijous el projecte de reparació de la urbanització de la plaça Major, que permetrà rehabilitar i millorar aquest espai. L'actuació, que suposarà una inversió de 500.000 euros, s'emmarca en el projecte de rehabilitació i dignificació del Nucli Antic del PIAM.

La majoria dels edificis d'aquesta zona es van reformar a finals del segle XIX o la primera meitat del segle XX i n'hi ha un –la casa de Can Bona- està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local. La rehabilitació de la Plaça Major es farà en dues fases.

Pel que fa a la primera fase té per objectiu conservar un dels espais simbòlics més representatius de la ciutat i amb més valor patrimonial. Per això, s'actuarà en una superfície total de 1.913,22 metres quadrats retirant parterres, reparant trams de canal i paviments malmesos, soterrant el cablejat aeri i es canviarà el mobiliari urbà com bancs, papereres i senyals de trànsit.

Per últim, el projecte també inclou la restauració i posada en marxa de la font del carrer Sant Ignasi. Pel que fa a la segona fase, s’actuarà en la rehabilitació de les façanes, reparant incidències que afectin l'estructura o a la salubritat dels edificis. S'ha previst la retirada de coberts, tendals i elements disconformes, reparar elements de les façanes i es sanejaran i repararan els revestiments. A més, també es farà un pintat integral segons l’estudi cromàtic de la plaça i se substituiran les persianes que es trobin en mal estat.

L'Ajuntament obrirà properament una convocatòria d'ajudes per a tots els propietaris i propietàries, comunitats i comerciants que vulguin rehabilitar els immobles. D'aquesta manera, el consistori finançarà fins al 90% de l'actuació sempre que es compleixi amb els paràmetres i requisits marcats a les bases.

La rehabilitació de la Plaça Major arriba després de la renovació de quatre places del centre de la ciutat, iniciativa que va iniciar-se l'any passat i que ha permès remodelar i obrir a la ciutadania el claustre i dependències de l'Escola d’Art d’Olot i reutilitzar locals buits com a sales d'exposicions o estudi, entre altres.