Detinguda per maltractar divuit gossos i deixar-ne morir dotze més a Lloret de Mar

L'home acumulava nombroses denúncies per deixar els animals sense aigua ni menjar

Agents del Seprona de la Guàrdia Civil han procedit a la detenció d'una persona de la localitat de Lloret de Mar (Selva) per un suposat delicte de maltractament animal amb resultat de mort de dotze gossos i l'abandonament de 18 animals més que han pogut ser rescatats.

L'inici de la investigació dels fets es remunta al 2 de febrer, després de rebre una denúncia per part d'un ciutadà per l'existència d'un immoble amb un gran nombre de gossos en aparent estat d'abandó, inclosos animals morts, en una parcel·la de la urbanització Les Masies de Lloret.

Els agents es van desplaçar a aquest lloc, trobant nombrosos gossos vius, en deficients condicions higienico-sanitàries, sense aigua, sense menjar, amb gran quantitat d'excrements i altres tipus de residus. Els animals presentaven desnutrició i ferides provocades per les condicions en què es trobaven. Una veïna de la zona s'hauria estat encarregant d'alimentar els animals els últims mesos, sense que la titular dels animals se'n fes càrrec.

La Guàrdia Civil es va posar en contacte amb la Policia Local i l'Ajuntament de Lloret de Mar per interessar-se pel cas. Gràcies a la ràpida col·laboració de les entitats municipals, es va poder constatar que des del 2019 s'estava instruint un expedient sobre el cas, en què s'acumulaven diverses denúncies i requeriments, fent cas omís el propietari i dificultant en nombroses ocasions la seva localització.

A més, en zones properes a l'habitatge s'havia procedit a retirar, per part dels tècnics de protecció civil de l'Ajuntament, diversos gossos que es pressuposa haurien aconseguit escapar-se de la finca. La persona que va ser detinguda, a més, es trobava en un procés de desnonament de l'immoble que es trobava en un estat d'abandonament complet.

Després de tenir coneixement dels fets el dia 03 de febrer i la gravetat de la situació que es venia prolongant des de 2019, la Guàrdia Civil va sol·licitar una entrada i registre a l'habitatge per retirar i posar fora de perill els animals, sent autoritzada pel Jutge de Instrucció no4 de Blanes i duent-se a terme el dia 09 de febrer. En aquesta es va poder constatar la situació d'abandonament dels 18 gossos, així com la mort d'almenys dotze més, els quals es trobaven majoritàriament tancats en dependències de la casa que impedien l'accés al menjar que proporcionaven els veïns.

Els gossos que eren a l'exterior de l'immoble s'estaven reproduint sense control des del 2019 i eren alimentats principalment pels mateixos veïns des de la via pública. Gràcies a la participació de membres de Protecció Civil de l'Ajuntament de Lloret de Mar es va poder rescatar amb vida un total de 18 gossos, 6 d'ells amb prou feines uns mesos de vida. Aquests gossos han estat trasllats a la Protectora del CAAS de Tossa de Mar, els quals estan esperant que s'autoritzi la seva adopció.

Atès que la persona no tenia domicili conegut i no atenia des de feia anys als requeriments ni de l'Ajuntament ni de la Policia Local, la Secció Seprona de Girona va realitzar un operatiu de recerca de la persona responsable dels animals durant les setmanes següents a la retirada dels animals, finalitzant amb la detenció el 23 de febrer de 2022 i la posada a disposició judicial.