Centenars de persones tornen als carrers de Roses i Palamós en els dos primers grans carnavals

Ajuntament i colles celebren poder "tornar a la normalitat"

Roses (Alt Empordà) i Palamós (Baix Empordà) han tornat a celebrar el Carnaval, després que la pandèmia hagi obligat a suspendre la celebració els darrers dos anys. Centenars de persones s'han agrupat al costat dels recorreguts per veure les colles disfressades, en una imatge que ha recordat a les festes de 2019, abans de la pandèmia.

De fet, des dels dos ajuntaments i les colles participants remarquen la importància d'haver "recuperat la normalitat" en unes festes que són "tan rellevants" per a aquests dos municipis. En aquest sentit, els consistoris confien en què haurà servit també com "un impuls econòmic" per les localitats. A Palamós, a més, s'ha estrenat la rua infantil perquè els més petits també la puguin gaudir.

L'Avinguda Onze de Setembre de Palamós va recuperar una imatge gairebé oblidada. Des de primera hora de la tarda les colles de Carnaval esperaven el seu torn per desfilar en l'acte principal del Carnestoltes a la localitat baix-empordanesa. Una festa que van seguir centenars de persones als vorals de la rua en una "tornada a una certa normalitat". Molta festa per a un poble que "viu" el Carnaval. "El jovent necessita això com el pa que menja", expressa la presidenta de l'Associació Carnaval de Palamós, Dolors Ors.

Aquest dissabte van ser 31 les colles que van acabar participant, la gran majoria de Palamós. Moltes d'elles no havien pogut assajar el ball amb la comparsa, però "el més important era gaudir de la festa i riure plegats". La Núria Jové és membre de l'entitat Les Troneres i explica que tota la colla ha volgut sortir. "No podíem fallar aquest any. Ho hem hagut de fer tot per WhatsApp, però la qüestió era fer el Carnaval", assenyala.

I és que, malgrat que no ha estat tan multitudinari com els anteriors a la pandèmia, els palamosins han pogut gaudir d'una festa "molt arrelada al poble". De fet, es tracta d'un esdeveniment que comporta una sèrie d'actes vinculats que allarguen gairebé deu dies la festa.

Per això, explica Ors, no es van plantejar moure de dates el Carnaval. "No només és la rua del dissabte, sinó que hi ha dinars, vermuts, la rua infantil i molts més actes que celebrem i no és fàcil ajornar-ho tot", ha remarcat.

Amb tot, Ors explica que aquest 2022 no han demanat a les colles que estrenessin vestimenta o que tinguessin preparada una coreografia impecable. "Sabem que la pandèmia ha afectat econòmicament també a les entitats. Aquest any el que volem és recuperar-ho i poder passar-ho bé plegats", ha reblat.

Esperit de Carnaval a Roses

A banda de Palamós, l'altra gran localitat que també ha celebrat el Carnaval a les comarques gironines ha estat Roses (Alt Empordà). El seu alcalde, Joan Plana, explica que per a molts veïns es tracta de la Festa Major de la ciutat i reconeix que a nivell econòmic "és molt important" per la quantitat de visitants que atrau.

"És evident que encara no hem pogut fer un Carnaval com els d'abans, que encara queden moltes coses per recuperar, però almenys ha servit per tornar a tenir aquest esperit carnavaler amb el que els ciutadans de Roses viuen la seva festa preferida", ha assenyalat.