181 ''petjades'' al passeig Nou de Figueres recordaran les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil

El projecte, que inclou una escultura, és fruit d'una iniciativa pedagògica de l'institut Muntaner

Figueres (Alt Empordà) va ser una de les ciutats més bombardejades durant la Guerra Civil i de les que van registrar més víctimes mortals. Durant l'any 1938 i especialment durant els primers mesos del 1939, prop de 400 persones van morir en els devastadors atacs. El passeig Nou va ser un d'aquests escenaris i, segurament, el més "devastador".

El 23 de gener del 1938, un diumenge al matí, l'aviació italiana va bombardejar la ciutat i va provocar una autèntica "massacre" a la part baixa del parc Bosc, on hi havia desenes de famílies passejant.

Per recordar aquest episodi històric, els alumnes de l'institut Muntaner han elaborat un projecte –en el marc de l'anomenat Grup d'Enriquiment-. Es tracta del 'Passeig de la Memòria' i busca, en paraules de l'alcaldessa, Agnès Lladó, no només "ser un memorial que recordi totes les víctimes dels bombardejos de Figueres en particular" sinó també "del món, que ens enfronti al passat i ens ajudi amb el futur".

Per això, l'Ajuntament instal·larà 181 peces al terra del passeig que simularan 'les petges' de les víctimes, a més d'un tòtem informatiu i una escultura que simbolitzarà l'absència i que elaborarà l'escultor empordanès Eudald de Juana.

El "compromís" dels joves

La professora i coordinadora del grup d'enriquiment, Àngels Castaño, ha explicat durant la presentació que el projecte no només vol reivindicar "uns fets terribles" sinó també mostrar el "compromís" dels joves que "són l'actiu del nostre futur". Per la seva banda, l'alumna Joana Oliveras, que ha participat en el projecte, ha assegurat que els estudiants veien "necessari recuperar aquests fets, dignificar-los i donar-los veu".

L'alcaldessa, Agnès Lladó, també ha aprofitat l'ocasió per mostrar el seu rebuig a la guerra d'Ucraïna. "Avui és un dia trist per a Europa i per al món", ha dit tot mostrant el seu suport als 270 ucraïnesos que resideixen a la ciutat. "Des de Figueres diem no a la guerra i prou als conflictes bèl·lics i sí a la nostra memòria històrica per no repetir els errors", ha insistit.