Sis ajuntaments gironins rebran ajudes per a les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil

La convocatòria suma un total de 77.000 euros en subvencions a tot Catalunya

El Departament d’Interior ha resolt la concessió de les subvencions adreçades a municipis amb associació de voluntariat de protecció civil (AVPC) per a l’adquisició d’equipament destinat a l’habilitació de centres d’acollida de persones afectades en emergències. En total s’han concedit una vintena de subvencions amb una dotació total de 77.023,91 euros, en una convocatòria resolta a finals del 2021.

La finalitat de l'ajuda és dotar als ajuntaments que disposen d’una associació de voluntariat en protecció civil degudament inscrita al registre del Departament d’Interior de material per a la realització de les funcions d’assistència i suport a la població afectada en emergències, en el marc d’actuació del grup logístic dels plans d’emergència de protecció civil. Concretament, les subvencions són per a l’adquisició de carpes; equips de calefacció/refrigeració d’espais; equips d’il·luminació autònoma; grups electrògens; llits de campanya o megafonia, entre altres.

Els ajuntaments gironins que es veuran beneficiats són els de Banyoles, Cadaqués, Palamós, Pals, Sant Joan de les Abadesses i Vilafant.

Amb tot, 14 ajuntaments de 29 que ho van sol·licitar arreu de Catalunya han rebut les ajudes. La quantia màxima que cada ajuntament va poder sol·licitar van ser 5.000 euros. La resta de consistoris beneficiats són: Balenyà, Castellbell i el Vilar, Puig-reig, Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç de Castellet a la Catalunya Central; Amposta, Riba-roja d’Ebre i Sant Carles de la Ràpita a les Terres de l'Ebre; Montblanc, Roda de Berà i Tarragona; Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès i Sant Vicenç dels Horts a Barcelona.

El requisit per als municipis que hi podien optar era que tinguessin una Associació de Voluntariat de Protecció Civil inscrita al registre especial de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i disposessin del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) aprovat, homologat i vigent.

Feia més de 10 anys que no es convocaven subvencions pels Ajuntaments en matèria de Protecció Civil. Enguany es preveu la convocatòria de noves subvencions pels municipis per facilitar la preparació i resposta davant riscos i emergències greus.

Funcions de les AVPC

La finalitat de les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) és la col·laboració regular del voluntariat de protecció civil com a recurs del municipi en el desenvolupament de les seves funcions corresponents en matèria de protecció civil.

En aquest sentit, les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya han de desenvolupar les seves funcions en el marc de la protecció civil local i, en especial, en el marc dels plans de protecció civil d'aquest àmbit.

Entre les actuacions prioritàries que han de desenvolupar les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya s'inclouen les pròpies del grup logístic dels plans de protecció civil, i una d'aquestes actuacions prioritàries és la gestió de centres d'acollida i atenció a la població afectada, especialment les persones evacuades, destinant els recursos disponibles a preparar els centres d'acollida i, arribada la necessitat, a gestionar-los i posar-los en funcionament.

Podeu consultar totes les funcions i actuacions que han de desenvolupar les AVPC a ORDRE INT/202/2017, de 28 de juliol, sobre les actuacions que han de desenvolupar les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya