Sau30 publica un nou disc després de 24 anys sota el nom 'Mil i una nits i uns quants dies'

La banda presenta demà el llarga durada a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona

Sau va publicar l'any 1998 el seu darrer disc 'Amb la Lluna a l'esquena'. Ara, 24 anys després, Sau30 signa el seu retorn discogràfic amb Jonathan Argüelles a la veu, Pep Sala com a guitarra i compositor i els antics membres del grup.

La banda publica aquest divendres 'Mil i una nits i uns quants dies' i el presentarà en concert a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona. Sala afirma que en aquest disc hi ha molt i alhora molt poc dels Sau dels 90. Argüelles assegura que l'àlbum 'Mil i una nits i uns quants dies' és molt vital i que algunes cançons recordaran molt a Sau com 'Trossets de mi' o 'Deixa't caure', i altres no tant.

Sau no tenia cap necessitat de tornar 30 anys després, simplement va passar. Així ho narra Pep Sala: "A la vida les coses passen i per una alineació dels astres ens vam ajuntar per commemorar el primer concert de la història de Sau i feia molts anys que no estàvem plegats i vam organitzar una festa", apunta. Allí va sorgir la possibilitat de fer algun concert i se'ls va ocórrer actuar al Liceu.

Sala declara que quan va començar a fer les cançons de 'Mil i una nits i uns quants dies' no pensava en fer un àlbum, sinó que són temes que va començar a escriure durant la pandèmia i les va ensenyar a la gent de la banda i van decidir enregistrar-les. Assegura són "un reflex del capítol de la vida d'allà on passa la persona que les escriu. És com una mena de diari amb una forma més poètica".

El guitarrista confessa que quan fa una cançó intenta que sigui "com a resultat d'una experiència, d'alguna conversa o persones que coneixes". Sala destaca que qualsevol cosa pot fer néixer l'espurna d'un tema i el nou disc de Sau, afirma, no n'és una excepció.

Sala afirma que en aquest disc "hi ha molt i alhora molt poc" dels Sau dels anys 90. "Això no és Sau, ho hem dit moltes vegades perquè ens falta una peça clau com Carles Sabater, sense ell és inconcebible Sau i per això ens anomenem Sau30". Tot i això, afegeix que la resta de membres del grup van formar part del Sau original i tenen els records i les vivències d'aquella època i això fa que tinguin en el fons el mateix esperit. "Tenim una altra edat i molta més experiència".

Per la seva part, el cantant Jonathan Argüelles, també explica que les cançons del grup als 90 les feia Pep Sala i actualment també les fa ell. "Això fa que la línia sigui la mateixa", afirma. Declara, però, que "el Sala d'ara no és el de fa 25 anys i per tant mai podrà sonar igual". Reconeix que algunes cançons recordaran molt a Sau com 'Trossets de mi' o 'Deixa't caure', i altres no tant.

Assenyala que algunes cançons tenen "una sonoritat més "Pep Sala" en la seva etapa en solitari", com per exemple 'Cançó Trista per en Jordi', que el guitarra ha escrit per un amic seu que va morir durant la pandèmia i que té un aire, diu, a cançons com 'Deixeu que toquin les campanes' o 'Cor de la nit'. D'altres potser sonen completament diferent al que havia fet fins ara. 

"Essència molt vital"

Argüelles indica que han intentat fer un disc que mostri el que estan vivint ara mateix i el que els està passant en aquest moment. "Podríem dir que el disc té una essència molt vital, hi ha cançons com 'Deixa el teu cos ballar' que t'anima a menjar-te el món, a no dubtar, a tirar endavant" i d'altres com 'Potser és allò que en diuen fer-se gran' parlen del fer-se gran. Argüelles destaca que amb el disc han volgut expressar les seves ganes de fer música i que la gent els acompanyi en aquest viatge.

Carles Sabater

El cantant afirma que és una gran responsabilitat cantar les cançons de Sau "pel llegat que han deixat i per la importància que han tingut i tenen per a moltes persones, en les que jo m'incloc". A partir d'aquí, afegeix, cantar les cançons que cantava Sabater "és i serà sempre un repte perquè el respecte que li tinc és enorme. Crec que era un artista extremadament complet i vocalment molt preparat, cosa que ha fet que jo m'hagi de posar les piles, no per estar al seu nivell, perquè el Carles tenia unes qualitats a l'abast de molt pocs, però sí per intentar defensar les cançons de Sau com es mereixen".

El grup

Sala torna a estar al capdavant del grup amb la composició, les lletres, la veu i la guitarra elèctrica dels 13 temes originals que formen part de la producció. Amb ell i Jonathan Argüelles, nova veu del grup, han participat en l’elaboració del disc diversos músics. Tots ells van formar part de la banda de Sau: Ramon Altimir als teclats, Quim 'Benítez' Vilaplana a la bateria, Pep Sànchez al baix, Josep Lluis Pérez a les guitarres, Carles 'Xarli' Oliver a la bateria, Jordi Mena a les guitarres i Gerry Duffy a les percussions i a les veus.

També han col·laborat al disc Joan Antonell a les veus i guitarra acústica i membres del grup Biflats. De la retrobada, en formen part fins i tot altres figures dels inicis de Sau com Joan Capdevila, coautor d’algunes lletres, i Salvador Aumedes, col·laborador habitual d’en Pep Sala. Fa més de 1.000 i una nits i uns quants dies que protagonitzaven la creació del mite SAU i ara són davant d’un nou repte.

La imatge del nou disc és obra l’artista i escultor contemporani ripollès Domènec Batalla, amic personal de Pep Sala. Un creador que combina materials com la fusta i el ferro.