Castellfollit immatricula l'església vella i la recupera per potenciar-la com a espai cultural

L'Ajuntament vol adaptar-la a la normativa d'accessibilitat i aconseguir declarar-la BCIL

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ha immatriculat l'església vella del municipi amb l'objectiu de potenciar-la com a equipament cultural i aconseguir que sigui declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

El temple, que data del segle XI, va ser devastat durant la Guerra Civil i reconstruït als anys 80 amb l'ajuda dels seus habitants. Per garantir el culte, l'Ajuntament va cedir a l'església uns terrenys on s'havia de construir les noves escoles republicanes per fer-n'hi una de nova. El temple no estava inscrit a nom de ningú però constava un document de cessió a l'Ajuntament, datat dels anys 60.

La immatriculació ha culminat un llarg procés iniciat l'any 2018. "D'alguna manera, és part de la recuperació històrica i una compensació per al municipi", assegura l'alcalde, Miquel Reverter.

Mentre la polèmica de les immatriculació de l'església està de plena actualitat, l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha fet el procés però a la inversa. El consistori ha aconseguit posar al seu nom l'església vella del municipi per recuperar plenament un espai que des de fa anys utilitzen com a equipament cultural i "retornar-lo al poble". El procés, que va començar l'any 2018, ha culminat fa just un mes.

La seva història es remunta al segle XI. El temple d'origen romànic, però, consta als documents a partir del segle XIV. Va exercir com a espai de culte fins l'any 1936 quan amb l'esclat de la Guerra Civil, va patir un incendi que la va devastar completament. Aleshores, l'Ajuntament va cedir uns terrenys municipals on s'havien de fer les noves escoles republicanes per fer-hi la nova –i actual- església.

L'antic edifici es va recuperar durant els anys 80 gràcies a la implicació de la gent del municipi, que la van ajudar a reconstruir. Des d'aleshores, ha funcionat com a punt d'interès turístic i espai cultural.

L'actual equip de govern sabia que l'any 1966 el Bisbat havia cedit aquest edifici al consistori per un termini de 99 anys però quan van començar buscar documentació, no van trobar cap paper que ho acredités. "Ens trobàvem que tot i que hi fèiem nosaltres el manteniment, no podíem demanar cap ajut ni subvenció perquè, en realitat, no era nostre", explica l'alcalde Miquel Reverter.

L'any 2018 van aconseguir que el Bisbat els fes un certificat que acreditava la cessió. "Llavors vam continuar investigant i vam veure que no estava inscrita a nom de ningú. Vam decidir immatricular-la", afegeix l'alcalde.

Després de nombrosos tràmits i de dur-ho a ple, a finals del mes passat van obtenir el document que ho acredita oficialment.

"És part de la recuperació històrica"

"Creiem que un espai com aquest havia de ser del poble i, d'alguna manera, forma part de la recuperació històrica perquè vam cedir uns terrenys per la nova església. És una compensació", remarca Reverter.

A partir d'ara, l'Ajuntament s'ha marcat com a prioritat potenciar el temple com a espai cultural i adaptar-lo a la normativa en aspectes, com ara, l'accessibilitat. També volen aconseguir que sigui declarat Bé Cultural d'Interès Local.