El nou Parc Central de Girona serà una zona verda diàfana i sense edificacions

L'ajuntament ha fet arribar una proposta de reposició als veïns de la zona, que ara han de dir-hi la seva

L'Ajuntament de Girona vol que la zona del Parc Central afectada durant més de quatre anys per les obres del TAV es converteixi en un espai de zona verda diàfana i sense edificacions. Aquesta és la proposta que ha dissenyat el consistori i que ja tenen els veïns per tal que aportin el seu punt de vista. El regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, destaca que el parc serà encara més gran que abans de les obres del TAV ja que ha desaparegut tant la benzinera com l'estació d'autobusos antiga.

Ribas destaca que després de la reposició d'aquesta zona volen fer un debat de ciutat "en clau de futur" per definir què s'ha de fer en aquesta zona. L'Ajuntament de Girona ha fet arribar ja als veïns de la zona la proposta de com quedarà el Parc Central després de les reposicions que ha de fer Adif. El projecte preveu que tota la zona afectada per les obres -i que en bona part ha quedat coberta per la gran llosa que Adif hi ha excavat- recuperi l'aspecte de gran zona verda. Per això, no s'hi preveu fer cap edifici i només hi hauria arbrat, vegetació i mobiliari urbà divers.

En les imatges que s'han fet arribar als veïns, es veu que la proposta del consistori és que bona part de la llosa de ciment es recobreixi amb gespa i que els arbres se situïn ja a la part posterior, a l'espai que originàriament havia ocupat el parc.

El regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha remarcat que es tracta només d'una proposta i que ara han de començar les trobades amb els veïns per tal que hi facin aportacions. Ara bé, també destaca que el projecte de l'ajuntament recull les demandes que durant mesos han estat fent els veïns. "Ells volien que el parc retornés al seu aspecte original i fos zona verda i alliberada", ha manifestat Ribas, que remarca que, de fet, ara hi haurà més espai que abans de les obres ja que ha desaparegut tant la benzinera de la plaça d'Europa com també l'estació d'autobusos antiga.

Ara bé, Ribas espera que els veïns puguin fer propostes com, per exemple, la col·locació d'àrees de jocs o aportacions per dissimular algunes de les edificacions que s'han fet sobre la llosa com són les sortides d'emergència. La voluntat del consistori és que tot el Parc Central estigui reposat a finals d'any.

Un debat més profund en clau de futur

El regidor ha volgut diferenciar el procés de participació que en les properes setmanes s'obrirà amb els veïns per tal de definir com es reposa el parc del "debat de ciutat en clau de futur" per definir els usos d'aquesta zona. Segons Ribas, el Parc Central és una zona cèntrica i estratègica de la ciutat i, per tant, quan s'aclareixi com es finalitza el projecte ferroviari, no només els veïns sinó tota la ciutadania i també experts han de participar en un debat per definir-hi què s'hi ha de fer. "Ara el volem deixar preparat perquè més endavant entre tots puguem decidir què volem que hi hagi", ha detallat.