La fiscal conclou que l'acusat d'atropellar un veí a Riudaura no el volia matar

El conductor diu que no va veure la víctima caminant per la carretera

La fiscalia conclou que l'acusat d'atropellar un veí a Riudaura (Garrotxa) el 4 d'abril del 2017 no tenia intenció de matar la víctima. Al final del judici, que va començar ahir a l'Audiència de Girona, la fiscalia ha modificat l'escrit d'acusació i demana ara 4 anys de presó per un delicte de lesions amb instrument perillós.

Inicialment sol·licitava una condemna de 15 anys per intent d'assassinat, la pena que manté l'acusació particular. L'acusat ha assegurat que no veure la víctima caminant per la carretera i que el va atropellar sense voler: "Ningú camina per allà perquè és perillosíssim". A més, ha negat que després maniobrés amb la furgoneta per tornar a envestir el veí i que l'ataqués amb un tornavís.

"Pot ser que, després d'incorporar-me la carretera, baixés l'atenció i que no m'hi fixés bé perquè ja anava pel meu carril circulant normal, però no vaig veure ningú. De cop, en sortir de la corba vaig notar un xoc, vaig frenar i davant meu vaig veure una figura sobre el capó", ha declarat l'acusat que ha assegurat que va atropellar el seu veí per accident. Així, el processat ha negat que tingués intenció de fer-li mal, i menys de matar-lo tal com sosté l'acusació particular.

L'acusat, que ha respost a les preguntes de l'advocat de la defensa Carles Monguilod, ha relatat que, després de frenar en sec va quedar amb la furgoneta al mig de la carretera i, instintivament, la va apartar fins al voral per evitar riscos. No es va adonar, ha assegurat, que fent aquesta maniobra acabés atrapant el vianant entre la part frontal del vehicle i un mur: "No veia res perquè tenia el vidre trencat i ple de sang, vaig agafar un tornavís per fer baixar els vidres".

Segons el seu relat, quan va baixar de la furgoneta i es va apropar a la víctima ja no tenia el tornavís a la mà. Va ser aleshores quan, afegeix, el vianant el va començar a acusar d'haver-lo volgut matar intencionadament, el va subjectar amb "molt força" pel braç i, per poder desempallegar-se'n, el va colpejar: "Em sap molt de greu i n'estic molt penedit perquè vaig perdre els papers, fa cinc anys que tinc això al cap".

En aquest punt, afirma que es va quedar "en xoc" i li va "costar molt reaccionar" quan el conductor d'un vehicle es va aturar i li va reclamar ajuda per poder alliberar la víctima. "Vaig tirar el cotxe enrere molt a poc a poc per no fer-li mal", ha dit.

No va frenar

Aquest dimecres també han declarat a la secció tercera de l'Audiència de Girona els perits dels Mossos d'Esquadra que van analitzar la topada. Com a conclusions, exposen que el conductor de la furgoneta no va frenar abans de l'impacte ni va fer cap maniobra evasiva però afegeixen que no poden determinar si va ser perquè no va veure el vianant o perquè el volgués atropellar.

També han dit que el vehicle va fregar amb la tanca lateral de la via, fet que apunta que circulava més cap a la dreta del que és habitual, i que el vianant caminava per un lloc "inadequat" perquè anava per la carretera, no per un voral fora de la calçada, i pel costat dret (fet que impedia que veiés els cotxes venint de cara i es pogués apartar). Els Mossos han precisat que no hi ha evidències de cap altra maniobra posterior.

Els forenses que van avaluar les ferides de la víctima han remarcat que són les lesions característiques en casos d'atropellament, quan la cama impacta amb la part frontal del cotxe i el vianant topa amb el cap contra el vidre. Sí que hi ha una lesió que té a la cuixa que consideren que podria ser compatible amb un atac amb un tornavís però també podria haver-se produït per la topada.

D'intent d'assassinat a lesions

Després d'escoltar els testimonis, la víctima, l'acusat i els perits, la fiscalia ha modificat l'escrit d'acusació perquè considera no ha quedat acreditat que l'acusat tingués intenció de matar la víctima: "No tenim dades objectives que corroborin que tenia intenció d'acabar amb la seva vida". L'acusació pública, però, sí que creu que no va ser un accident per una imprudència i demana 4 anys de presó per un delicte de lesions amb instrument perillós.

L'acusació particular, en nom de la víctima, manté la petició de 15 anys de presó per intent d'assassinat. El lletrat Óscar Álvarez sosté que hi havia una "enemistat manifesta" entre acusat i víctima pel pas per un camí que unia les dues masies i que el processat va agafar la furgoneta amb la intenció d'atropellar-lo.

La defensa argumenta que no s'ha acreditat aquesta suposada mala relació perquè no hi ha denúncies prèvies i perquè només havien tingut una enganxada quatre o cinc mesos abans de l'accident. "Quin motiu tindria per voler matar algú? No hi ha cap mòbil ni cap causa que justifiqui un atropellament voluntari", ha dit Carles Monguilod que afegeix que, més enllà del relat de la víctima, aquesta acusació està "completament orfe de prova" perquè no hi ha cap testimoni ni cap pericial que l'avali.

Monguilod també ha modificat l'escrit de conclusions provisionals. D'entrada sol·licitava 3 mesos de presó per lesions imprudents. Al final del judici, considera que els únics fets penals són els cops que el conductor va donar a la víctima en la discussió posterior a l'accident i demana una multa de 300 euros per lesions lleus.

El judici ha quedat vist per a sentència.