Banksy: the art of protest, una exposició no autoritzada

Aquesta experiència immersiva està disponible al Museu del Disseny de Barcelona

El Museu del Disseny de Barcelona ofereix l’exposició Banksy: the art of protest fins el 13 de març. Es tracta d’una experiència immersiva en l’obra de Banksy des dels seus inicis fins a l’actualitat.

Banksy és, sens dubte, un dels artistes més importants i coneguts dels nostres temps. La seva aparença és un misteri malgrat les especulacions. Procedeix del món de l’street art, criminalitzat i perseguit per la llei. Es coneix que és de nacionalitat anglesa, nascut a Bristol (Regne Unit) i que va començar a dibuixar als anys vuitanta. Els seus grafits van adquirir fama per les sàtires polítiques, de la societat i la seva moral, el racisme o la guerra.

Les obres exposades, més de setanta, provenen de diverses col·leccions privades d’arreu del món: es presenten en làmines i també en escultures. L’exposició es complementa amb pantalles arreu de les obres, així com amb una sala principal on es projecta a les quatre parets la trajectòria de l’artista, que produeix un “efecte multisensorial”. La il·luminació i la disposició de les obres és també clau per a fer immersiva l’experiència .

L’objectiu de l’exposició és submergir al públic en el món de Banksy, que cerca una conscienciació dels problemes socials actuals i conèixer el seu recorregut. Es troben obres que tracten el capitalisme, el consumisme, la guerra, la política, les armes, el racisme i la immigració. Els personatges més habituals de l’artista són les rates, els nens i la policia. Així representa la societat, que sobreviu en un món brut i esgarrifós, la innocència, que queda tacada per la guerra i l’autoritat, imposada a la força acabant amb la llibertat. El conflicte palestí o l’exposició de l’any 2015, Dismaland, també tenen el seu espai propi.

L’entrada general per accedir a l’exposició té un preu de 16’50 euros, al que s’apliquen descomptes pels menors de 13 anys. Al final del recorregut es pot gaudir de la “VR Experience”, amb un preu que varia entre els 4 i els 16 euros. En aquest espai es poden veure les obres de Banksy fetes pels carrers de tot el món mitjançant ulleres 3D.