Un documental mostra la creació d'un gran mural al geriàtric Puig d'en Roca de Girona

Marina Capdevila és l'artista del primer capítol de "La pell dels murs"

El canal 33 estrenarà demà a les 22.15 la sèrie documental "La pell dels murs", que mostrarà el procés de creació de grans obres murals per part de diversos artistes a diferents punts del territori. Al primer capítol, els espectadors podran veure com Marina Capdevila crea una obra gegantina d'homenatge als avis a la Residència Puig d'en Roca de Girona, en un documental realitzat per Aurora Sulli.

Aquesta sèrie de deu episodis és una aposta per l'art urbà per a les nits del dimarts, que s'estrena en el marc de la renovació d'imatge i continguts del 33. El projecte, produït pel Departament de Programes Culturals de Televisió de Catalunya en col·laboració amb Un Capricho de Producciones, va ser seleccionat a la tercera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors de la CCMA i l'ICEC, amb l'objectiu de buscar nous talents i formats de continguts per al 33.

En un moment en què l'art mural popular ha guanyat presència i reconeixement internacional, gràcies a l'obra d'artistes com Banksy, Catalunya és una referència mundial en aquest tipus de manifestació artística. De fet, tots els muralistes que surten a la sèrie, hagin nascut o visquin a Catalunya, treballen habitualment a ciutats d'arreu del món.

"La pell dels murs" serà testimoni del procés de creació de les obres de deu muralistes amb projecció internacional, captades per la mirada de deu realitzadors o documentalistes, en diversos escenaris d'arreu del territori, on s'ha rodat durant la primavera i l'estiu del 2021. D'aquesta manera, el programa es converteix en un punt de trobada entre artistes audiovisuals i plàstics per dialogar sobre l'art urbà contemporani. "La pell dels murs" és l'escenari d'aquest diàleg entre el llenguatge artístic més antic, el muralisme, i el més modern, l'audiovisual digital.

Cadascun dels deu episodis és un curtmetratge documental que aborda el procés de creació d'un mural, des de la ideació fins a la presentació final, passant per un conjunt de reflexions sobre l'obra d'art en un espai públic i el seu valor en termes d'obra accessible per a tothom, en termes d'obra efímera destinada a desaparèixer i, alhora, en termes d'obra transgressora i estímul de debat social.

La llibertat creativa de "La pell dels murs" fa que cada capítol sigui original i recull la proposta personal del seu realitzador, amb una durada aproximada de 25 minuts. Dins els límits d'una estructura narrativa comuna, cadascun dels 10 cineastes té llibertat per aportar el seu punt de vista únic i diferent sobre el procés creatiu. D'aquesta manera, el conjunt de la sèrie és, alhora, un programa de televisió i un projecte artístic.

La proposta, fruit d'una idea original de Santi Suárez, parteix de la selecció a la tercera crida de projectes per al 33 i arriba a la televisió de la mà d'Un Capricho de Producciones, que ha tingut l'assessorament de Marc Mascort i Boix, de l'empresa de pintura per a muralistes Montana Colors, en el contingut del programa.

El primer capítol

"La pell dels murs" dedica el primer episodi a un mural que l'artista Marina Capdevila va fer en una residència d'avis. El documental, realitzat per Aurora Sulli, mostra el seguiment de tot el procés de preparació i execució d'aquesta obra gegantina, en col·laboració amb els avis residents del centre geriàtric Puig d'en Roca, de Girona.

El resultat és una història divertida i plena de sensibilitat, com el mural, en què la protagonista reflexiona sobre el sentit de la seva feina i sobre l'actitud que té la societat envers la gent gran, que, en paraules de la mateixa Marina Capdevila, de vegades es veu bandejada "amb l'excusa que ja no són productius".

A l'origen d'aquesta proposta artística hi ha l'experiència personal de l'artista. Durant tot el procés que va conduir a la mort de la seva mare, va poder observar com, massa sovint, molts avis de les residències passen setmanes i mesos oblidats pels seus familiars. Després del confinament imposat per la pandèmia de la covid, Capdevila va decidir que era urgent fer alguna cosa per cridar l'atenció sobre les necessitats afectives d'aquest col·lectiu.

A partir d'aquí, l'artista va sondejar diverses residències geriàtriques i, finalment, va trobar la complicitat de la directora de la residència Puig d'en Roca, Ester Campmol, que va rebre la proposta amb entusiasme i va integrar-la al conjunt d'activitats organitzades pel centre adreçades als residents.

El mural, que ocupa dues façanes de l'edifici, es va gestar en associació amb l'equip del programa i va implicar dos assistents i dues grues, a més de la col·laboració de la residència i de Pintures Montó i Montana Colors.

Qui va seguir tot el procés és la realitzadora Aurora Sulli, que ha fet una bona part de la seva trajectòria en l'àmbit audiovisual com a muntadora. Els seus darrers projectes han estat "Converses familiars" (Bohio Producciones, 2020), un documental dirigit per Eduard Fisa, i "Jaume Plensa, can you hear me?" (Mallerich Films, 2020), dirigit per Pedro Ballesteros. A més d'haver començat a escriure i dirigir, recentment ha estrenat el primer documental com a codirectora, "150 i una grossa" (Un Capricho de Producciones, 2021), al Girona Film Festival.

Artistes i realitzadors

L'equip de "La pell dels murs" ha fet una selecció d'artistes basant-se en l'estil i el contingut de les seves propostes, buscant sempre que el programa ofereixi diversitat i que sigui representatiu dels diferents corrents artístics que hi ha a Catalunya. Els deu muralistes que surten al programa són: Aryz, Lily Brick, Anna Taratiel, Jorge Rodríguez Gerada, Zosen & Mina Hamada, Marina Capdevila, Juanjo Surace, Albert Álvarez, Núria Toll i Roc Blackblock.

Pel que fa als realitzadors, els responsables dels diferents episodis de la sèrie són: Laura Álvarez ("City for sale"), Ariadna Relea ("Singled [Out]"), Manel Serrat ("Negre de merda"), Laura Herrero ("La Mami"), Mariona Guiu ("Distancias"), Aurora Sulli ("Jaume Plensa, ¿puedes oírme?"), Xavier Artigas ("Idrissa, crònica d'una mort qualsevol"), Patricia Sánchez ("Mot de passe: Fajara"), Santi Suárez ("És a l'aire") i Sophie Köhler ("Cartas a María").