Puigdemont: 'Si a Girona hi havia algú que no era independentista ara té raons per ser-ho'

L'alcalde critica "l'obsessió malaltissa" de l'Estat per perseguir idees i opinions

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, no ha estalviat retrets cap a l'Estat després que l'Ajuntament hagi rebut un segon contenciós, ara contra la moció que declara el municipi territori català lliure i sobirà. "Crec que si en aquesta ciutat quedava algú que no fos independentista, ara té les raons per ser-ho", ha afirmat. Per a l'alcalde, "l'obsessió malaltissa" del PP de perseguir idees i opinions "diu molt poc de la concepció democràtica" que té el govern espanyol, i demostra, un cop més, que no hi ha volta enrere en el procés de transició nacional. Puigdemont ja adverteix que el recurs només malbaratarà temps i diners perquè, "sigui quin sigui el resultat, no tindrà cap conseqüència pràctica".

Pocs dies després que hagi sortit la sentència pels trens de la Diada, l'Estat ha tornat a posar l'ull damunt l'Ajuntament de Girona. Aquest cop, per l'acord del ple del 10 de desembre que, a través d'una moció, va declarar el municipi 'territori català lliure i sobirà'.

Per a l'alcalde, no deixa de ser sorprenent que la Delegació del govern espanyol continuï entestant-se en gastar recursos i temps, i més encara després del què va decidir el jutge del contenciós amb la sentència dels trens. "Em sorprèn que la senyora Llanos de Luna no faci cas el què va dir-li el jutge i continuï insistint en malbaratar diners amb les seves dèries identitàries", ha dit Carles Puigdemont.

A més, l'alcalde també ha posat l'accent en què contenciosos com aquest fan palès quin és l'ideari del PP. "Perseguir mocions com aquesta és perseguir l'opinió; i això diu molt poc de la concepció democràtica que el govern espanyol té de l'Estat", ha afirmat Puigdemont amb contundència. I hi ha afegit: "És evident que aquest Estat no és el nostre, i que perd l'oportunitat de reconciliar-se amb els ciutadans i de preocupar-se per coses
que realment són importants".

En aquest punt, l'alcalde ha reclamat a María de los Llanos de Luna i a la Delegació de l'Estat a Catalunya que abandonin la seva "obsessió malaltissa" i se centrin a atendre les prioritats que preocupen de debò la ciutadania. "La crisi, l'atur i, en referència a Girona, els problemes derivats de l'obra del TAV", ha afegit Puigdemont.

L'alcalde també creu que la insistència a denunciar tots els ajuntaments que hagin aprovat la moció té una conseqüència clara. "Si en aquesta ciutat quedava algú que no fos independentista, ara ja té les raons per ser-ho", ha afirmat Puigdemont. I és que, com assegura, cap ciutadà entendrà que l'Estat es dediqui amb tanta diligència a perseguir opinions i que, en canvi, no mostri "cap tipus de comprensió" amb altres afers de la seva competència, "com ara que s'accelerin les compensacions que necessiten els veïns de Girona per les obres del TAV".

Cap conseqüència

Carles Puigdemont ja avança que, sigui quin sigui el resultat del contenciós, això no tindrà "cap conseqüència pràctica", més enllà de la que podria suposar anul·lar un acord sobre paper. Sobretot, per als qui recolzen la transició nacional.

"Això no canviarà la nostra opinió, però en canvi sí que farà que molta gent que pugui tenir dubtes no acabi d'entendre què caram fent pertanyent a un Estat que malbarata recursos, perquè aquesta pertinença sí que explica molts dels problemes i fracassos que tenim", assegura Puigdemont.

Per últim, per a l'alcalde tampoc és de rebut que la Delegació de l'Estat recolzi el contenciós assegurant que una moció d'aquest tipus excedeix les competències municipals. "Si l'argument és aquest, la senyora Llanos de Luna tindrà molta feina a partir d'ara, perquè contínuament a cada ple aprovem moltes mocions que no tenen res a veure amb competències municipals, però sí que serveixen per expressar l'opinió que té la ciutat", ha conclòs l'alcalde de Girona.