La Cambra de Comerç de Palamós reduirà un 20% el pressupost per al 2013

El servei de creació d'empreses ha atès 119 emprenedors durant el 2012, dels quals 56 han elaborat plans de viabilitat

La Cambra de Comerç de Palamós és una de les petites de Catalunya i això ha fet que, històricament, l'aportació de quotes de les empreses no representés un percentatge massa elevat dels ingressos. Tot i que més del 90% dels ingressos són de recursos propis, també han hagut d'ajustar pressupost i estructura de la cambra com a conseqüència de la crisi. Segons ha detallat Ribera, la reducció de plantilla no ha estat traumàtica perquè només tenien quatre treballadors fixes. "Se'n va jubilar un i no l'hem substituït", ha explicat Ribera.

Actualment, la cambra té els pressupostos prorrogats i té de termini fins a finals de març per elaborar el pressupost per a enguany. Encara no el tenen tancat i estan a l'espera d'acabar d'afinar algunes partides, però calculen que el pressupost per al 2013 serà d'uns 200.000 euros, 50.000 menys que el del 2012. "Calculem que aquest any ja començarem a equilibrar el pressupost", ha explicat el president de la cambra.

Ribera ha recordat que les cambres viuen un moment "d'impàs" perquè el govern espanyol està elaborant una nova llei de cambres i encara no tenen definit quin serà el seu futur. "El que no es pot oblidar és que nosaltres hem d'atendre totes les empreses que vinguin a demanar-nos algun servei", ha explicat Ribera que detalla que aquest any segurament faran pagar per alguns d'aquests serveis.

Una altra decisió que els està ajudant a optimitzar recursos ha estat mancomunar serveis amb les altres cambres gironines (Girona i Sant Feliu de Guíxols) i compartir empleats per a alguns serveis.

Emprenedors que volen muntar negocis familiars

Durant el 2012, el servei d'assessorament a emprenedors de la Cambra de Comerç de Palamós ha atès 119 persones que planejaven crear una nova empresa. Ribera ha explicat que l'objectiu d'aquest servei és analitzar si la proposta és viable i evitar que algú inverteixi els seus diners en algun negoci que segurament fracassarà. D'aquests 119 projectes, la cambra ha ajudat a confeccionar plans a 56 emprenedors.

El president de la Cambra de Comerç ha explicat que la majoria dels emprenedors que busquen muntar un negoci són persones que han capitalitzat l'atur i que busquen una autocupació. També hi ha propostes per a petits negocis familiars. La immensa majoria dels projectes, per al sector serveis.

Schengen, de forma definitiva

Entre els objectius de la cambra per al 2013 també hi ha continuar pressionant per aconseguir una solució definitiva perquè el port de Palamós pugui operar com a espai Schengen. El ministre d'Interior es va comprometre a trobar una solució provisional perquè aquest estiu al port, que és escala d'alguna creuers, però la cambra espera aconseguir un permís definitiu. "Tenim les condicions i el volum de trànsit per aconseguir-ho", ha afirmat el president.