La Fundació Ramon Noguera presenta un ERO temporal per a 35 treballadors

L'entitat assegura que ho ha fet per curar-se en salut arran de la davallada de vendes

La Fundació Ramon Noguera, amb seu a Girona, treballa per garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. L'entitat ofereix serveis assistencials (centres per a infants, adults i pisos tutelats) i també disposa d'un centre especial de treball, que dóna feina a 145 persones. Entre d'altres, compten amb seccions de jardineria, rentat de vehicles, bijuteria o una botiga pròpia.

L'ERO temporal que s'ha presentat només afectarà el centre especial de treball i, en concret, les 35 persones que s'encarreguen del rentat de vehicles. Aquesta plantilla es distribueix entre el túnel de rentat per a turismes que la fundació té al Mas Xirgu -inaugurat el 2003- i el que es va engegar el juliol del 2011 a Montfullà, i que també permet netejar autocars i vehicles industrials.

L'expedient que s'ha entrat al Departament d'Empresa i Ocupació té un termini d'aplicació d'un any i mig (des d'aquest març fins a finals d'agost del 2014). Durant aquest temps, els 35 treballadors a qui es preveu que afecti, anirien a l'atur de manera rotativa durant un temps màxim de sis mesos.

La directora de la Fundació, Pepita Perich, explica que l'ERO s'ha presentat després que, durant el 2012, el rentat de vehicles fos la secció del centre especial de treball que acumulés la davallada de vendes més elevada. En concret, d'un 25%. "És la més tocada per la baixada del consum, i encara que ja tenim una clientela fidel, ens trobem amb què els particulars que abans rentaven el cotxe un cop al mes, ara ho fan cada dos", precisa Perich.

Evitar-ne l'aplicació

L'ERO temporal s'ha entrat després d'assolir un acord intern amb els treballadors i el comitè. La intenció de la Fundació Ramon Noguera, però, és intentar estalviar-se'n l'aplicació. "Arran de la davallada de vendes, i com que no sabem com anirà el 2013, entenem que havíem de fer un exercici de responsabilitat i presentar l'ERO per protegir les nostres plantilles", ha explicat Pepita Perich.

"Per tant, ho concebem com una xarxa de protecció per als nostres treballadors, però la nostra intenció és no executar cap dia a l'atur", ha afegit la directora. De fet, la Fundació Ramon Noguera confia que durant els mesos de primavera i estiu (que és quan el rentat de vehicles funciona més bé) es puguin, com a mínim, mantenir els números de l'any passat.

A més, l'entitat també confia que la situació d'ara sigui similar a la que es va viure el 2009. Aleshores, la Fundació Ramon Noguera també va presentar un ERO temporal, que en aquest cas afectava 26 treballadors de la secció de neteges industrials. L'entitat, però, no el va acabar aplicant perquè va poder reconduir la situació.