Els Bombers estabilitzen l'incendi forestal de Peralada

24 dotacions hi treballen, s'ha interromput el pas de trens i tallat l'N-260

Els Bombers de la Generalitat treballen des de les 01.24h en un incendi de vegetació a Peralada (Alt Empordà). L’incendi hauria començat en una zona a tocar del quilòmetre 43,5 de la carretera C-252 i afecta bosc de Ribera a totes dues bandes del riu Muga i camps del voltant. Està estabilitzat des de les 04.26h. En aquests moments hi treballen 24 dotacions terrestres.

A la zona bufa tramuntana, cosa que dificulta els treballs d’extinció, ja que hi ha moltes guspires que poden generar diversos focus secundaris. Se n’han trobat fins i tot a 500 metres de distància del front de foc principal. Això dificulta les tasques d’extinció, ja que obliga a dispersar els efectius de Bombers i a disposar-ne de nous cada cop que es detecta un nou focus. Un d’ells ja ha afectat un femer; un altre ha arribat a una zona de xiprers, que també està afectada pel foc.

Es té constància d’un intoxicat per inhalació de fum. Es tracta del propietari d’un mas de la zona. Els Bombers de la Generalitat han demanat a Mossos d’Esquadra que tallin el trànsit de la carretera N-260 a la zona. També s’ha sol·licitat a Adif el tall del subministrament elèctric de la catenària, cosa que afectarà el trànsit ferroviari entre Figueres i Portbou de la línia R11. Des de la concessionària del servei ferroviari han anunciat que s'està  gestionant un servei alternatiu per carretera.

Avís per vent i tall de llum

Al llarg d'ahir Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va activar la prealerta del pla Vencat davant la previsió de forts vents a la zona de l'Alt Empordà, on es van superar els 90 km/h i registrar ratxes superiors als 120 km/h a Portbou.

És per això que des del cos d'Agents Rurals es va activar el nivell 2 del Pla Alfa de risc d'incendis forestals, fent especial incís en l'Alt Empordà, arribant-se a suspendre 19.805 cremes programades arreu de Catalunya. A l'observatori de Cabanes, el més proper a l'incendi de Peralada, el cop màxim de vent es va registrar a la 1:26h amb 73,4 km/h -dos minuts després d'iniciar-se el foc-.

En un altre ordre de les coses, passades les vuit del vespre d'ahir 5.096 abonats es van quedar sense subministrament elèctric fruit d'una avaria produïda per la tramuntana que va afectar els municipis de Cadaqués, Palau-Saverdera, Port de la Selva i Roses, solucionant-se dues hores més tard.