El Monestir de Pedralbes dona a conèixer ''La Lluna de Lotus'' d’Otagaki Rengetsu

L'obra es presenta per primer cop a Europa i estarà disponible fins el 17 d’abril

El museu del Monestir de Pedralbes ofereix des del 19 novembre del 2021 fins el 17 d’abril del 2022 l’exposició La Lluna de Lotus. Art i poesia de la monja budista Otagaki Rengetsu (1791-1875). La mostra, que ja es pot veure a Barcelona, arriba per primera vegada a Europa.

Al Japó, Rengetsu és considerada una de les gran artistes del país i és citada com a exemple a les acadèmies. L’obra apropa l’espectador a la natura i la seva bellesa; senzilla i canviant. La producció artística és, alhora, un reflex de la vida de Rengetsu com a dona, mare i monja budista. L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer l’artista i el seu art més enllà de les fronteres nipones.

L’exposició consta de dues sales on es mostren 74 peces de ceràmica, pintura i poesia de l’artista. La cal·ligrafia és el tret distintiu més característic de Rengetsu. Al Japó l’escriptura és un art fonamental, en què l’artista té un estil propi molt valorat. Les seves poesies van acompanyades de pintures fetes per ella mateixa o bé per altres artistes col·laboradors. Les ceràmiques també van sempre decorades amb poemes i una cal·ligrafia única. 

L’exposició fa un recorregut per la vida de l’artista, les seves inquietuds, anel·ls i desitjos. El seu estil és lleuger i auster, amb un efecte d’inacabat. Tots els elements de la natura, com ara les flors, els arbres, la lluna o els animals són molt presents a les obres. En resum, l’exposició és la mostra d’un folklore oriental que permet conèixer l’artista i una tradició pròpia.

El museu també ofereix altres activitats relacionades amb el Japó i el seu art per a aquells interessats sense cap tipus de coneixement previ, en què serà imprescindible demanar cita prèvia. El 20 de febrer, la professora especialitzada en art japonès, Anna Maria Llagostera, impartirà un taller pràctic per a tot aquell que vulgui aprendre la tècnica de dibuix de Rengetsu, el Sumi-E. Els dies 6 i 20 de març es proporciona un taller de cal·ligrafia japonesa de la mà de Maria Eugènia Manrique, gran coneixedora de la pintura i cal·ligrafia oriental. A més, també hi ha activitats de meditació zen, tallers de la cerimònia del te, o altres activitats familiars.

Origen

Rengetsu significa “Lluna de Lotus”, considerada una flor preciosa que creix en un ambient brut i es relaciona amb la seva vida. La pèrdua de dos marits i cinc fills va fer que es consagrés al budisme als 33 anys, fent-se monja, dedicant-se al seu ensenyament i difusió. L’art és el mitjà que empra per vincular-se amb Buda i guanyar-se la vida. Rengetsu plasma els sentiments de solitud i serenitat davant el pas del temps, on l’únic que perdura és la natura canviant.

L’exposició és accessible els diumenges a un preu de 5 euros, mentre que és gratuïta a partir de les tres de la tarda. Amb la mateixa entrada es pot aprofitar per a visitar el recinte del Monestir de Pedralbes, el Claustre i les principals estances.