La Marfà de Girona dona suport en la creació d'una quinzena de projectes musicals

El centre acompanya artistes professionals a desenvolupar nous treballs i d'altres d'amateurs

La Marfà s'ha convertit en un referent de la creació musical al llarg dels deu anys de trajectòria. De cara a aquest 2022, l'equipament manté la seva aposta per ajudar als artistes catalans a seguir creant i entrar als estudis de gravació. De fet aquest centre ha dividit les ajudes de creació en cinc línies diferents per tal d'arribar a tot tipus de disciplines musicals i també artistes que estan en diferents estadis de la seva carrera professional.

Per una banda, la Marfà han tancat aquest any set coproduccions amb altres festivals i espais. Per primera vegada s'ha tancat un projectes conjuntament amb el Mercat de Música Viva de Vica (MMVV). Es tracta del llançament del nou àlbum i l'espectacle de b1n0 .

Des de la Marfà els han donat recursos econòmics, assessorament professional i també els han ofert un lloc de treball. Un dels artistes de la formació electrònica, Malcus Codolà, ha assegurat que l'escenografia i els recursos visuals durant els concerts eren "fonamentals" per arrencar la nova gira. La "injecció e capital" que ha portat aquest equipament i el MMVV ha facilitat a la formació tancar aquest projecte musical que s'estrenarà a Vic en la propera edició del certamen musical.

La Marfà també ha tancat coproduccions amb Mazoni per tirar endavant el seu últim projecte, 'Ludwig', un disc a partir de samples de Beethoven. Magalí Sare també presentarà nou disc al maig a l'Auditori de Girona amb un espectacle de coproducció amb l'auditori. Per altra banda, la Marfà també ha donat suport a Ficcus Indika, un grup de joves músics occitans, catalans i mallorquins que recuperen les obres dels trobadors per donar-los un aire més modern amb ritmes de hip-hop i músiques urbanes.

Acompanyament artístic

Una altra de les línies d'ajuda de la Marfà és l'acompanyament artístic a tres músics que ja tenen una carrera professional i estan en vies d'expansió. Aquest any els escollits son Doble, Paula Grande i Ludwig Band.

Els primers son un grup de hip-hop i músiques urbanes que tenen molta projecció a les xarxes. Des de la Marfà han donat suport a la creació del quart àlbum que parla de la introspecció dels artistes.

Per altra banda, Paula Grande publicarà aviat 'DO', un àlbum que parla de denominacions d'origen "que no donen estatus social, com ara els xarnegos o els fills de persones migrades". Grande explicarà aquestes històries amb ritmes ballables i amb la introducció del quadre veneçolà.

Primer enregistrament per a dos artistes

La Marfà també donarà dues beques aquest 2022 a artistes que encara no han enregistrat cap disc. La idea és orientar a formacions i músics que estan començant la seva carrera i "no tenen material editat". A través d'aquesta línia, es vol donar una primera experiència als artistes dins de les sales d'enregistrament. Una de les artistes que enregistrarà la seva obra és Berta i punt, que fusiona el pop amb música indie i el grup Arderia. Es tracta d'un grup de música "molt jove", segons el tècnic musical de la Marfà Dani Ortiz, que toca cançons de rock alternatiu.

Una altra línia d'ajuda a la Marfà és la creació de beques per a nous projectes amb una residència internacional. Aquest 2022 hi haurà tres formacions que rebran aquesta ajuda. Per un costat hi ha Tosaves Ensamble, una formació de cinc músics que interpreten músiques del mon. En un àmbit més clàssic, Irene Reig i Benjamin Sanz Quartet faran una estada a la Marfà per interpretar un repertori i Lucas Martínez Project també farà una estada a Girona.

Dins del projecte de l'orquestra resident, aquest 2022 es farà el tercer any de la Girona Jazz Project Big Band. Aquesta línia permet que durant tres anys hi hagi una big band que pugui assajar a l'equipament amb l'objectiu de donar més qualitat al repertori.