35 anys per a desencallar un expedient a Salt

L'Ajuntament rep un requeriment per resoldre un procés iniciat el 1978 per declarar una masia Bé Cultural d'Interès Nacional

L'edifici en qüestió és una masia de pedra amb una torre circular situat al carrer sant Dionís de Salt (Gironès). A la casa, que és de propietat privada, hi viu una família des de fa anys. 

Tot i que l'interès historicoartístic de la Masia de la Farga o Torre de Sant Dionís sempre ha estat "evident", l'alcalde ha detallat que l'Ajuntament de Salt no sabia que hi havia obert i pendent de resolució un expedient per declarar-lo BCIN. De fet, quan va començar tot, el 30 de juny del 1978, Salt encara estava annexionat a Girona i la primera documentació que fa referència a la protecció de l'edifici va adreçada a l'Ajuntament de Girona, governat en aquell moment per Ignasi de Ribot.

Per això, l'equip de govern ha rebut "amb estupor i sorpresa" la carta de la direcció general de Patrimoni que demana un seguit d'informació per resoldre l'expedient. "És un expedient que, pel que ens diuen, es va iniciar l'any 1978 i ara ens demanen més informació per instruir-lo com a BCIN", ha explicat l'alcalde, Jaume Torramadé.

El BOE de l'11 d'agost del 78 recull una resolució de la direcció general de patrimoni artístic, arxius i museus del Ministeri de Cultura del moment que acorda incoar l'expedient "de declaració de monument historicoartístic, d'interès local, a favor de l'edifici Masia de la Farga o Torre de Sant Dionís". Per això, comunica "a l'Ajuntament de Girona" que mentre continua la tramitació de l'expedient, els propietaris hauran de demanar aprovació per fer qualsevol obra, tal com han fet al llarg d'aquest temps.

"Totes les obres que s'hagin de realitzar en el monument del qual es pretén la declaració, no podran fer-se sense aprovació prèvia del projecte corresponent per aquesta direcció general", recull el BOE. Després de la publicació d'aquest anunci, al Butlletí Oficial de l'Estat no torna a aparèixer la Masia de la Farga o Torre de Sant Dionís.

Canvis d'administració i pas del temps

Entre els canvis d'administració i el pas del temps, la qüestió havia quedat pràcticament oblidada fins aquest 25 de gener, quan l'Ajuntament de Salt va rebre la petició d'informació de la direcció general de Patrimoni Cultural. "Suposem que han fet una revisió de qüestions pendents, i per això ens han enviat ara la petició d'informació", ha opinat Torramadé.

"Ens plau informar-vos que, actualment, des del servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, estem portant a terme els estudis tècnics per resoldre aquesta incoació", detalla la carta que fa referència al monument "incoat BCIN en la categoria de monument artístic per resolució de 30 de juny de 1978". 

Per aquest motiu, demanen al consistori que faciliti tota la documentació disponible com ara plànols de l'emplaçament, planta, seccions, façanes, memòria històrica, informes sobre l'estat de conservació o un reportatge fotogràfic per poder "elaborar l'expedient tècnic i puguem tramitar la resolució definitiva d'aquesta declaració".

"A vegades diuen que l'administració és lenta, en aquest cas els hem de donar la raó perquè en aquells moments Salt encara estava annexionat a Girona i ha passat molt temps", ha afirmat Torramadé que afegeix que l'Ajuntament de Salt "contestarà amb un temps força inferior per fer-los arribar la informació que ens han demanat".