La 14a edició del festival de dansa Sismògraf d'Olot es centra en el moviment i el paisatge

Vania Vaneau actuarà en el volcà Montsacopa i Acting for Climate vindran en bici des de Noruega

El Sismògraf d'Olot (Garrotxa) comença a mutar des d'aquest 2022 per agafar noves perspectives. La proposta de dansa vol que les creacions artístiques que s'hi representin tractin el moviment i el paisatge. Una mostra és l'eslògan de la 14a edició en què el Sismògraf es presenta com "el festival que detecta el moviment del cos i del planeta". Es farà entre el 7 i el 10 d'abril, tot i que una setmana abans (el dia 2) es representaran tres espectacles i durant la resta del mes s'aniran fent altres activitats (durant la diada de Sant Jordi, el Dia de la Dansa i altres projectes educatius).

Amb aquesta transformació, el Sismògraf afirma que és un festival conscient d'on està situat i per això vol tenir en compte l'entorn i el paisatge que el defineix. Amb aquests canvis el festival avisa que treballarà per oferir propostes artístiques que no es regeixin només en la dansa, sinó que siguin arts vives que mostrin el cos i el moviment en una perspectiva de responsabilitat social i ecològica pel nostre entorn.

De moment, aquest dijous ja ha anunciat els primers espectacles que es podran veure aquesta primavera. El més destacat és 'Nebula', de la brasilera Vania Vaneau (Compagnie Arrangament Provisoire), que es podrà veure en el cràter del volcà de Montsacopa. En ell, l'artista en solitari parlarà de la relació entre el cos humà i la natura en un context postapocalíptic. Vaneau crearà rituals de curació, fertilitzarà l'espai i buscarà l'estat original dels elements.

Per altra banda, Amer Kabbani presentarà 'Runa', una peça autoficcional de circ contemporani. En ella, Kabbani vol mostrar l'absurditat de les fronteres territorials i els conflictes humans. Un diàleg entre els objectes (la runa), el cos i el so per aprofundir en conceptes com ara la identitat, la família o la geopolítica.

'Bark' és un espectacle de dansa aèria i circ de la companyia Acting for Climate. Els artistes vindran des de Noruega fins a Olot en bicicleta i aquí mostraran un espectacle en què els arbres seran una part fonamental de l'espectacle. Els cinc artistes convidaran al públic a reflexionar sobre la connexió amb els boscos. L'espectacle és una col·laboració del festival amb el projecte europeu Perform Europe.

El Sismògraf d'aquest 2022 també mantindrà l'itinerari de dansa al Parc Nou, que s'ha anat consolidant en els últims anys. Sota el nom Parc Nou en Moviment, els visitants podran veure cinc companyies que presentaran les seves peces en espais a l'aire lliure del parc urbà. Com cada any, aquest itinerari es farà el diumenge.