Dos investigadors reben una beca de la Fundació la Caixa per a fer projectes a la UdG

Es tracta de Tania González Cantera i Gaetan Blandin

La Fundació ”la Caixa” ha concedit 110 beques de doctorat i postdoctorat a investigadors que duran a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca de referència d’Espanya i Portugal. D’aquesta manera, l’entitat dona suport a joves talents i fomenta la recerca innovadora i d’alta qualitat a la península Ibèrica. Entre els premiats hi ha dos joves que cursaran el seu doctorat i postdoctorat a la Universitat de Girona on hi participen Tania González Cantera i Gaetan Blandin.

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa” és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En la convocatòria 2021, s’han atorgat 65 beques de doctorat i 45 de postdoctorat a investigadors excel·lents, als quals s’ofereix un entorn atractiu per desenvolupar els seus projectes.

L’objectiu d’aquests ajuts, als quals l’entitat ha destinat 19,2 milions d’euros el 2021, és retenir talent local d’excel·lència, i atraure investigadors estrangers oferint-los salaris competitius i oportunitats complementàries per a la capacitació en habilitats transversals.

Programa de doctorat INPhINIT

Aquest programa està dirigit a investigadors de totes les nacionalitats que estiguin interessats a dur a terme estudis de doctorat a Espanya o Portugal. Les beques tenen una durada de 3 anys, una dotació econòmica total de 122.592 euros per a tot aquest període i un programa de formació complementària integral en soft skills, benestar de l’investigador i preparació per al futur.

A la convocatòria 2021 s’han rebut 1.308 sol·licituds. Dels 65 becaris seleccionats, 24 són espanyols, d’11 províncies diferents, i 41 són estrangers, de 30 països.

Les 65 beques atorgades s’han distribuït entre 47 centres de recerca i universitats. Pel que fa a les especialitats, la biologia humana i molecular encapçala la llista amb 10 becaris, i el segueixen la física, amb 8 becaris, i la medicina, també amb 8.

Un dels becaris és la Tania González Cantera, que cursarà un Doctorat en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura a la Universitat de Girona.

Nascuda a Barakaldo (Bizkaia) el 1995, es va mudar a Barcelona per estudiar els graus d'Arqueologia (2013-2017) i Història (2014-2018) a la Universitat de Barcelona. El seu TFG d'Arqueologia fou guardonat en el IV certamen de la Revista Arkeogazte el 2018 i publicat per l'editorial uruguaiana Euskal Erria l’any 2020. Especialitzada en l'arqueologia contemporània, ha participat en nombroses excavacions arqueològiques de diverses cronologies i territoris.

Per complementar la seva formació, va estudiar el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia, també a la Universitat de Barcelona. Paral·lelament, va realitzar una recerca històrica per al Museu de L’Hospitalet, que va llançar a la llum la identitat i trajectòria vital de 67 deportats de la localitat a camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. Arran d'aquest estudi, l'ajuntament de la localitat li va encarregar l'elaboració d'un programa didàctic i una exposició temporal en homenatge a les víctimes de l'Holocaust.

També va realitzar una estada Erasmus Placement al Museu Nacional d'Història Contemporània d'Eslovènia i va treballar com a guia i mediadora cultural en el centre d'exposicions Deusto Expo Center (Bilbao). Actualment forma part del projecte ‘Escenaris de la història’ del Museu d’Història de Catalunya, on representa el Museu de L’Hospitalet a través d'una proposta centrada en la memòria del tardofranquisme i la Transició.

Programa de postdoctorat Junior Leader

Cofinançat per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND en el marc d’Horitzó 2020, aquest programa està destinat a la contractació d’investigadors excel·lents de qualsevol nacionalitat que vulguin continuar la seva carrera investigadora en territori espanyol o portuguès en les àrees de les ciències de la salut i de la vida, la tecnologia, la física, l’enginyeria i les matemàtiques.

A aquesta convocatòria s’han presentat més de 700 persones per optar a una de les beques. Dels 45 investigadors seleccionats, 20 són espanyols (de 14 províncies diferents) i 25 estrangers (procedents de 14 països).

Aquestes beques de postdoctorat, que tenen una durada de 3 anys i una dotació de 305.100 euros per beca, inclouen un programa de formació complementària la finalitat de la qual és consolidar les habilitats de recerca i fomentar la carrera científica independent com a opció de futur professional, tractant temes com el lideratge, la resolució de conflictes o la comunicació.

Un dels becaris és en Gaetan Blandin, que podrà realitzar un postdoctorat a la Universitat de Girona.

Nascut a França el 1977, es va graduar en enginyeria química per la Universitat de Nantes el 1999 i, després, es va incorporar al Centre de Recerca Lhoist de Bèlgica, on va treballar durant 13 anys en el desenvolupament de nous productes de calç per a aplicacions de tractament d'aigües. L’any 2012 va començar la seva recerca doctoral sobre l'osmosi directa, i el 2015 va obtenir el doctorat per la Universitat de Gant (Bèlgica) i la Universitat de Nova Gal·les del Sud (Sydney, Austràlia).

Posteriorment, va treballar durant 4 anys com a investigador postdoctoral en el grup de Lequia de la Universitat de Girona i com a becari postdoctoral Marie-Curie Tecniospring+ a l’Eurecat. És expert en processos de membranes per a la reutilització i la dessalinització de l'aigua. El seu principal àmbit de recerca és el desenvolupament del procés d'osmosi directa en el context de l'aigua en l'economia circular i en combinació amb processos biològics avançats.