Els escombriaires de Salt amenacen que la vaga ''va per llarg''

Els treballadors acusen l'Ajuntament de "mentir" sobre els serveis mínims

Els escombriaires de Salt (Gironès) acusen l'Ajuntament de "mentir" en relació als serveis mínims que estan decretats. "Es pot dir que són insuficients o que posin més gent. Poden dir moltes coses, però que no es fan, no ho poden dir sense mentir. Això ens dol", ha remarcat el delegat sindical dels treballadors, Xavier Vives.

De fet, Vives ha advertit que la vaga "va per llarg" i més després dels dos intents de mediació que han acabat sense acord, al seu parer, per la "poca voluntat negociadora" de l'empresa, però també per la "poca implicació" del consistori. Aquest diumenge es compleixen ja nou dies de vaga i els escombriaires han fet una assemblea al campament que tenen a la seu, per explicar als veïns els motius de l'aturada.

En total han estat una vintena de persones les que s'han congregat davant de la seu de l'empresa FCC Medio Ambiente al carrer Amnistia Internacional, del polígon Torre Mirona. L'objectiu dels treballadors ha estat explicar als veïns quines són les seves reivindicacions laborals, però també denunciar l'actitud de l'Ajuntament d'una banda i de l'empresa de l'altra. De fet, Vives considera que tant el consistori com FCC "estan al mateix costat de la taula" i critica que "no s'asseuen a negociar".

I és que en les dues mediacions anteriors les negociacions no han arribat a bon port. En la segona, en concret, Vives va lamentar que els fessin "perdre el temps per complir l'expedient".

Per tot plegat, Vives dona per fet que la vaga se solucionarà, però que encara "va per llarg". "Mentre no entenguin que ens hem d'asseure a parlar, el problema estarà enquistat. Ens pensàvem que en quatre o cinc dies ho veurien, però estem al novè dia i no s'ha avançat", ha etzibat.

Amb tot, l'assemblea d'aquest diumenge ha servit per "explicar les mentides de l'Ajuntament", en relació a diferents aspectes, però en particular al dels serveis mínims. "Ens dol molt que diguin que no es fan", lamenta Vives que ha reconegut que tenen "problemes" per poder fer els equips de treballadors per complir amb els serveis.

Uns problemes que atribueix a la falta de personal. Segons argumenten els treballadors, ara mateix no arriben a 20 escombriaires i això comptant els que estan de baixa o de vacances, quan la plantilla és de 33. Vives explica que el problema és que FCC fa molts contractes eventuals de quatre o cinc dies i, com que en vaga no es pot contractar personal, no queden treballadors. També s'ha assenyalat que qui va demanar la mediació va ser el comitè d'empresa i no el govern municipal i han recordat als veïns que fa quatre anys que van advertir de la precarietat del servei.

Cap conflicte amb els veïns

Des del comitè d'empresa també han deixat clar que "en cap cas" hi ha conflicte entre treballadors i veïns i, assenyalen, "tenim tot el seu suport". Vives assegura que són l'Ajuntament i l'empresa qui intenta generar "artificialment" una confrontació que "no existeix".

"Sincerament, creiem que és molt perillós que es faci això. Evidentment que a la gent no li agrada tenir residus a la porta de casa, però nosaltres també som veïns de Salt i no tenim cap problema amb la resta", remarca Vives.