El telèfon d'emergències ja ha rebut prop de 300 trucades pel fort vent

Destaquen registres com els 174 km/h de Portbou (Alt Empordà)

Igualment, el vent també ha bufat amb molta força a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), amb una ratxa de 112 km/h, a Solsona (104 km/h), Guardiola de Berguedà (107 km/h), Coll de Nargó (118 km/h), Berga (106 km/h), Montserrat (100 km/h) o Vic (90 km/h), aquesta última localitat molt poc habituada a les fortes ratxes de vent.

A Olot (Garrotxa) el fort vent va fer caure ahir a la nit un mur situat a la Plaça Miquel Martí i Pol, prop del Palau. A d'altres poblacions com Besalú també s'han notat els efectes de la ventada i aquest matí s'han registrat desperfectes a mobiliari urbà amb cartells i jardineres trencats.

Sense activitats de lleure a la muntanya

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d'alerta del Procicat per les fortes ventades que bufen des de dissabte arreu del país, i que encara ho han de fer al llarg d'aquest diumenge, amb menys intensitat a partir del migdia. El Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) manté contacte amb tots els municipis, especialment amb els afectats per perill molt alt i les instal·lacions i activitats més vulnerables d'aquests municipis, insistint en què recomanin a la ciutadania no realitzar avui activitats de lleure a muntanya.

També s'aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, a tot el territori on bufa fort el vent, pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.

Risc d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també manté en alerta el pla Neucat per les nevades que han afectat diversos punts del Pirineu i Prepirineu Occidental i Oriental, però que han d'anar a la baixa fins al migdia. Aquest matí, i en base a les informacions rebudes de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), s'ha posat en prealerta l'Allaucat pel perill fort d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa. Abans i durant els desplaçaments a aquests àmbits cal estar molt atents a les condicions meteorològiques i a les afectacions a les carreteres. També cal estar atents a les possibles afectacions a vies per petites allaus i al fenomen del torb.

Onades de 2,5 metres

Finalment, el pla Inuncat també està en alerta per la previsió d'onades de fins a 2,5 metres a la Costa Brava (Alt Empordà, Baix Empordà, Selva) i nord del Maresme. La DGPC recomana evitar apropar-se al mar, espigons, ports, esculleres i similars, quan l'onatge sigui fort.