Blanes se suma a la defensa del català a l'escola

La moció ha comptat amb el suport de tots els grups excepte Cs

El ple de l’Ajuntament de Blanes (Selva) ha aprovat una moció en defensa de la llengua catalana i del model d’ensenyament en català. Es tracta de la proposta d’acord impulsada per la Plataforma Unitària Som Escola, que ja ha prosperat en diversos consistoris, elaborada en resposta a l’aval del Tribunal Suprem a la sentència del TSJC que obliga les escoles catalanes a fer un 25% de classes en castellà.

La moció ha comptat amb el recolzament dels tres grups polítics proposants –ERC, BECP i JxB-, a més a més del PSC. Per la seva banda C’s i el regidor no adscrit han votat en contra. El suport del Partit dels Socialistes de Catalunya ha vingut propiciat després que s’han introduït al text original diverses esmenes. D’aquesta manera, la proposta d’acord ha comptat amb 18 vots a favor i 3 en contra.

El text de la proposta d’acord denuncia que la sentència és un nou intent d’agressió al model d’escola catalana, avalat per la societat catalana al llarg de dècades, defensa que l’actual model contribueix a la cohesió social i a l’ús del català. També recorda que el català arrossega una llarga tradició de persecució i discriminació per part de l’estat espanyol, que es manté actualment amb el recolzament dels tribunals.

Amb l’aprovació d’aquesta moció l’Ajuntament de Blanes se suma a fer una crida al conjunt de la societat catalana perquè es mobilitzi en defensa del model educatiu català, i es compromet a col·laborar, participar i promoure l’adhesió a les accions que s’organitzin per defensar el model d’escola catalana. També inclou el compromís a defensar el model davant les agressions que està patint.

Altres assumptes

Pel que fa a la resta de punts inclosos a l’ordre del dia que s’havien d’aprovar, tots han prosperat comptant amb la unanimitat dels 21 regidors i regidores del consistori blanenc. Així ha estat amb la modificació dels representants en òrgans col·legiats que siguin competència del ple aprovat sense debat, igual que la modificació de l’ordenança que regula el preu públic per a la prestació del servei de teleassistència.

També s’han aprovat sense entrar en gaire debat les propostes presentades per la Comissió del Nomenclàtor. I, per últim, d’igual manera ha prosperat amb caràcter inicial la modificació d’un article de la normativa del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM).