Guerra contra les espècies invasores

El Departament d'Agricultura ha organitzat diverses activitats arreu de Catalunya per celebrar el dia Mundial de les zones humides

Aquest dissabte 2 de febrer se celebra el dia Mundial de les Zones Humides. Per commemorar aquesta diada, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha organitzat tota mena d'activitats per celebrar aquesta fita i sensibilitzar a la població sobre l'alt valor cultural i natural d'aquests espais. Des d'aquest divendres i fins el diumenge 10 de febrer, es realitzaran tota mena d'activitats com plantades populars d'arbres, sortides en bicicleta, exposicions, projeccions de documentals o passejades a diversos espais naturals tals com el delta del Llobregat, a l'estany de Banyoles, l'estany d'Ivars i Vila-sana o al Parc Natual del Delta de l'Ebre.

En el cas de les comarques gironines, aquest dissabte s'ha organitzat una sortida en bicicleta per conèixer una zona del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, la inauguració i visita guiada de l'exposició 'Mediterria Viva' al Museu de la Mediterrània i l'entrega dels premis del primer concurs de fotografia de natura Mas d'en Dorra a Fortià.

Segons el tècnic en educació ambiental i l'antic director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Josep Espigolé, ha ressaltat que el principal repte i problema que afronten les zones humides de les comarques gironines són l'augment de les espècies invasores. "Arreu de Catalunya cada cop s'ha donat més importància i s'ha reconegut el gran valor d'aquests espais però ara cal controlar i eradicar les espècies invasores que estan afectant a la fauna autòctona", ha assenyalat. A més, aquests espais també pateixen les conseqüències del canvi climàtic i l'abandonament de les zones rurals i agrícoles.

"Els pagesos marxen de la terra, el bosc creix i augmenta el nombre d'animals com els senglars que no troben menjar en els seus espais habituals baixen fins a les zones humides i afecten a altres espècies", ha assegurat Espigolé. I és que les zones humides són un lloc de vida, un dels punts més biològicament més rics però particularment fràgils i vulnerables. "Està clar que ara ningú intentaria posar en perill aquests espais però ara cal continuar estudiant-los, veure com les espècies invasores estan afectant a la fauna i flora autòctona i invertir-hi", ha demanat el tècnic en educació ambiental.

Segons Espigolé, cal apostar per aquestes zones ja que són una font de possibilitats turístiques i esmorteixen els efectes del canvi climàtic. "Els estudis han mostrat que l'augment de temperatures ha fet disparar la reproducció d'invertebrats", ha ressaltat l'antic director del Parc Naturals dels Aiguamolls de l'Empordà. Les investigacions també han mostrat que, des de fa trenta anys, hi ha hagut una disminució del nombre d'anguiles que habiten a les comarques gironines i que les aus no aprofiten l'augment d'invertebrats perquè els processos migratoris no s'adeqüen al moment en què creixen més aquests petits animals.

"Cal buscar estratègies i fer les gestions necessàries per procurar que els animals i plantes autòctones gironines no desapareixin", ha insistit Espigolé.