Les reclamacions relacionades amb l'electricitat es disparen un 59,4% el 2021

La majoria de les queixes són per desacords amb els imports facturats

Les reclamacions relacionades amb l'electricitat s'han disparat un 59,4% el 2021 respecte a l'any passat, segons les dades de l'Agència Catalana de Consum del Departament d'Empresa i Treball.

Durant aquest any, l'ACC ha rebut 2.573 reclamacions, respecte a les 1.614 gestionades el 2020. La majoria de les queixes (61,4%) tenen a veure amb desacords amb els imports facturats, inclosos els casos de períodes no facturats i la dificultat posterior de fraccionar-ne el pagament. El 15,9% de les reclamacions són per controvèrsies sobre les condicions del contracte, mentre que el 4,6% estan relacionades amb problemes derivats de la prestació del servei.

Segons les dades de l'ACC, el 43,36% de les reclamacions presentades a l'agència s'han resolt per mitjà de la mediació i l'arbitratge de consum, que són vies alternatives i extrajudicials de resolució de conflictes, voluntàries i gratuïtes. Del total de les gestionades l'any passat, gairebé el 53% es van resoldre per aquesta via.

Per territoris, a la demarcació de Lleida s'han gestionat 233 reclamacions sobre el sector elèctric, molt per sobre de les 106 del 2020. Un 61,8% fan referència a problemes de facturació o cobrament, el 12,4% a les condicions contractuals i el 4,7% a la disconformitat amb el preu o la tarifa aplicats.

A Tarragona, s'han gestionat 433 reclamacions aquest any, respecte a els 223 de l'any passat. Un 61,9% tenen a veure amb incidències en la facturació o cobrament, el 19,4% amb les condicions contractuals i un 3,9% amb el servei postvenda.

A les Terres de l'Ebre, els consumidors han presentat 211 reclamacions, més del doble de les 101 de l'any anterior. El motiu principal també són els desacords amb la facturació o el cobrament del servei (65,9%), seguit per les controvèrsies relacionades amb les condicions contractuals (13,3%) i amb la mala prestació del servei (4,7%).

A la demarcació de Girona, s'han gestionat 352 reclamacions per incidències en el servei de subministrament de la llum (286 el 2020). El 65,2% de les queixes són per la facturació, el 13,4% per les condicions contractuals, i el 6,3% per manca de servei o mala prestació del subministrament.

A la demarcació de Barcelona, les reclamacions han estat 1.344 –respecte de les 898 del 2020-. Un 60,3% han estat sobre la facturació, un 16,4% per les condicions contractuals i un 5,2% per problemes en el subministrament.

D'altra banda, segons explica l'ACC en un comunicat, des de l'entrada en vigor de la noves tarifes de la llum pels contractes de subministrament domèstic l'1 de juny, l'Agència ha intensificat les actuacions de control a companyies elèctriques.

En aquest sentit, hi ha actuacions de control obertes a les diverses empreses comercialitzadores de llum que operen a Catalunya per verificar si proporcionen informació correcta i transparent a les persones consumidores pel que fa a preus i tarifes, així com davant de qualsevol modificació contractual. Així, per exemple, es comprova que s'ofereixi la possibilitat de rescindir el contracte sense cap penalització, tal com recull la normativa vigent.

A més, la inspecció de consum actua en aquells casos en què es detecten altes contractuals sense constància de cap tipus de sol·licitud, document ni signatura de les persones titulars, o bé quan s'omet la informació precontractual prèvia i obligatòria sobre les condicions de contractació.

Tots els consumidors, davant de qualsevol indici de frau, poden denunciar a través del web de Consum perquè el Govern faci les comprovacions adients.

En casos del controvèrsia sobre els imports facturats, els clients han de reclamar a l'empresa comercialitzadora i si no reben resposta en el termini màxim d'un mes, o si la resposta no és satisfactòria, poden adreçar-se als organismes públics de consum per mirar de resoldre la reclamació mitjançant els mecanismes extrajudicials i gratuïts de la mediació i l'arbitratge.