El Consell Comarcal declara Bé Cultural d'Interès Local l'Asil Gomis d'Agullana

La façana de l'edifici ha perdut els elements però conserva l'estructura

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha aprovat per unanimitat declarar l'Asil Gomis d'Agullana; Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). L'actual façana de l'edifici ha perdut els elements de decoració modernista originals però conserva l'estructura que evidencia l'estil de l'època.

Amb la declaració es pren el compromís de preservar aquesta edificació, que es va començar a construir l'any 1919. Nou anys abans, Lluis Gomis va fer l'encàrrec a un arquitecte però amb la seva mort, va caure en l'oblit. El 1918 la seva vídua, Teresa Pallejà, es va casar amb Josep Parellada, que va decidir reprendre el projecte. El 1932, Parellada, en nom de la seva dona, va fer una donació perpètua a Josep Yrla, comissari delegat a Girona de la Generalitat.

Entre les condicions fixades en un document, hi havia el compromís d'acabar les obres en el termini d'un any i donar preferència a la gent gran d'Agullana i dels pobles veïns de Cantallops, Capmany, Darnius, la Jonquera, Maçanet de Cabrenys i la Vajol.

La Diputació de Girona va acceptar la donació i el seu arquitecte, Emili Blanc, va dirigir les reformes. L'asil va funcionar durant 32 anys, fins que es va tancar el 18 de febrer de 1969. Des de 2011, l'Asil Gomis torna a funcionar com a centre de dia, ara de titularitat municipal.

Segons la Llei de Patrimoni Cultural Català és competència dels consells comarcals declarar els BCIL els béns de municipis de menys de 5.000 habitants.