Radiòlegs gironins descobreixen com millorar el diagnòstic de tumors cerebrals agressius

La recerca s'ha publicat al web de la revista 'European Radiology'

L'estudi ha estat dirigit per l'equip d'Imatge Mèdica de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) amb els doctors Josep Puig i Salvador Pedraza al capdavant i amb la col·laboració del departament de Radiologia de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona. Aquesta recerca ha permès determinar que l'ús d'un contrast que s'utilitza per estudiar les artèries com l'aorta i els vasos ilíacs aconsegueix millorar la precisió de les ressonàncies magnètiques de pacients amb tumors cerebrals molt agressius.

Aquest contrast, anomenat gadofosveset, aconsegueix una visualització molt superior a la del contrast convencional. En concret, millora la precisió de l'extensió del tumor, permet determinar concretament les lesions, millorar el diagnòstic i la planificació del tractament més adient. L'estudi es va iniciar ara fa cinc anys amb 35 pacients gironins i s'ha basat en la comparació de resultats obtinguts de les ressonàncies amb el líquid de contrast convencional (gadobutrol)i el gadofosveset. Les proves han confirmat que el punt màxim d'informació diagnòstica s'aconsegueix després de sis hores d'haver injectat el contrast via intravenosa.

Aquesta recerca acaba de ser publicada en la versió 'online' de la prestigiosa revista European Radiology i apareixerà en el proper número de la versió en paper de la mateixa revista. L'IDIBGI es va crear el juliol del 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l'àmbit de les comarques gironines. Amb aquest objectiu aglutina grups de recerca de l'Hospital Universitat Josep Trueta, la Universitat de Girona, l'Institut de Diagnòstic per la Imatge, l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut Català de la Salut a Girona.