Puigdemont demana a Pastor compensacions pels barris afectats per les obres del TAV

Ajuntament de Girona i Ministeri de Foment treballen per fixar els compromisos en un conveni

El dia de la inauguració de l'alta velocitat, l'alcalde de Girona va aprofitar la presència de la ministra de Foment, Ana Pastor, per exposar públicament les queixes que la ciutat té amb el ministeri pel fet de no haver completat el projecte ferroviari -que incloïa el soterrament del tren convencional i l'enderroc del viaducte- i per haver donat per definitiva una estació que havia de ser provisional.

Aquella mateixa tarda, la ministra va telefonar l'alcalde i li va dir que volia que tractessin tots aquests assumptes. La reunió es va celebrar dimarts a Madrid i l'ajuntament no ho ha comunicat fins avui. "Volíem ser discrets", reconeix l'alcalde, Carles Puigdemont, que és la primera vegada que s'ha assegut formalment amb Pastor a parlar de les obres del TAV.

L'alcalde ha explicat que una de les principals reclamacions de l'ajuntament ha estat que, a banda de les reposicions que Adif ha de fer a les zones afectades per les obres, el ministeri compensi la ciutat econòmicament. La voluntat del consistori és que Foment doni diners a l'ajuntament per poder-los destinar a projectes de reactivació i impuls dels sectors que durant quatre anys i mig han patit directa o indirectament les obres del TAV.

Girona, un cas especial

Puigdemont reconeix que aquesta no és una pràctica habitual de Foment que, allà on ha fet obres d'alta velocitat, considera que la compensació per a la ciutat és disposar de la infraestructura en sí. L'alcalde ha intentat traslladar a la ministra que el cas de Girona és excepcional perquè el ministeri no ha completat les obres compromeses i ha deixat infraestructures que havien de ser provisionals com a definitives, com és el cas de la nova estació del TAV. De fet, durant la renuió la ministra no ha avançat cap novetat respecte a la possibilitat de reprendre el projecte de soterrament del tren convencional que el govern del PP ha decidit posposar sense data.

Segons Puigdemont, la ministra no ha tancat la porta a les propostes que li ha fet però ha demanat al consistori que li faci arribar documentació detallada sobre les mateixes. L'alcalde no ha avançat ni quins diners reclamen a Foment ni quins són els projectes a què es destinarien. "No volem crear falses expectatives i això és una decisió que s'ha de prendre amb els barris afectats", ha declarat.

Les dues parts treballen per poder arribar a un acord amb la voluntat de fixar aquests compromisos en un conveni. "Un conveni faria que posem blanc sobre negre i que els compromisos quedin clars, cosa que lamentablement fins ara no s'havia fet", ha valorat l'alcalde.

Compromís per accelerar les reposicions

A banda d'aquest assumpte, durant la trobada Puigdemont també va exposar a Pastor la proposta de l'ajuntament de soterrar el passadís que connecta l'estació de Renfe i la del TAV i així alliberar espai al parc Central. "Aquesta proposta la veuen lògica", ha reconegut l'alcalde. Un altre dels compromisos que compta amb el vist-i-plau de Foment és el d'accelerar el calendari de reposicions per aconseguir que la ciutat recuperi la normalitat "al més aviat possible".

Ministeri i Ajuntament han acordat també tenir una relació fluïda per tal que el calendari de reposicions es compleixi "sense interrupcions".