Els treballadors de Noge diuen que l'empresa 'és viable'

Unes 200 persones es manifesten en contra del tancament de la carrossera que deixarà 93 treballadors al carrer

Els 93 treballadors de la carrossera d'Arbúcies van conèixer per sorpresa la setmana passada que l'empresa havia presentat al jutjat la liquidació i un ERO d'extinció per a la totalitat de la plantilla. Els treballadors havien demanat una reunió amb la direcció per demanar-los explicacions perquè els deu encara 60% de la nòmina de desembre quan van conèixer la desagradable notícia.

Després d'aquest anunci, els treballadors s'han manifestat aquesta tarda pels carrers d'Arbúcies amb l'objectiu de demanar a la Generalitat que els ajudi i busqui un comprador per a la planta, especialitzada en la fabricació de xassís per a autocars. "Ben gestionada i impulsant l'exportació, aquesta és una empresa viable", sosté el president del comitè d'empresa, Jordi Calí, que lamenta que l'empresa s'ha centrat només en el mercat interior i que des de fa tres anys no tenia ni departament dedicat a l'exportació. Per això, els treballadors han demanat que el propi conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, els rebi per poder buscar una sortida al tancament de l'empresa.

L'altre preocupació dels treballadors és la possibilitat d'estar-se fins a tres o quatre mesos sense cobrar. Calís ha explicat que l'empresa encara els deu el 60% del sou del desembre i que ara la direcció ha enviat pràcticament tothom -a excepció de vuit o nou treballadors que estan acabant una última comanda- a casa amb un permís retribuït. Segons Calí, la direcció ja els ha comunicat que no té diners per pagar-los les indemnitzacions i, per tant, desconfien que els pugui abonar els diners que els deu i les nòmines de gener i febrer.

"La gent està desesperada, n'hi ha que ja no podien anar ni a comprar ni afrontar pagaments per l'endarreriment del desembre i si ara ens estem tres mesos sense cobrar no sé què passarà", ha manifestat el president del comitè d'empresa. Per això, des del comitè demanen que si l'empresa ha d'acabar tancant, que el procés sigui ràpid i que els treballadors puguin començar a cobrar l'atur al més aviat possible. De moment, Calí ha explicat que han d'esperar quinze dies perquè els administradors concursals agafin les regnes de l'empresa. El jutjat tampoc s'ha pronunciat encara sobre l'expedient per fer fora tota la plantilla.

L'alcalde, Pere Garriga, ha demanat a les administracions supramunicipals que facin el que estigui al seu abast per evitar el tancament de la planta, que deixarà moltes famílies de la Selva interior amb un dels seus membres sense feina. "Aquest tancament és un atac a la línia de flotació no només del sector industrial d'Arbúcies sinó de bona part de la Selva de muntanya", ha assegurat Garriga.

Anys de dificultats

L'empresa Noge, fundada l'any 1964, ha estat una de les del clúster carrosser d'Arbúcies que més s'ha vist afectada per la crisi i les vendes en el sector de l'automoció. La firma havia arribat a tenir més de 200 treballadors, però la davallada de comandes va fer que reduís plantilla i que al 2009 ja presentés un ERO temporal per als 119 empleats que hi quedaven.

La situació de la carrossera es va agreujar fins al punt que, el març del 2010, Noge es va veure abocada presentar concurs de creditors. En aquells moments, el seu deute ascendia als 27 milions d'euros (MEUR).

Des d'aleshores, Noge es va haver de reestructurar (entre d'altres, acomiadant 30 treballadors) i va dissenyar un pla per eixugar el passiu i arribar a un acord amb els creditors. El març del 2011, després que el 57% dels proveïdors avalessin el pla, el Jutjat Mercantil de Girona va aixecar el concurs. L'acord al qual es va arribar establia que el pagament de les quantitats pendents es faria en un termini d'entre vuit i deu anys que havia de començar a tornar a partir del 2014.