Finalitza el pont de la Puríssima amb un accident mortal en total

En vies interurbanes no se n'ha registrat cap en tot Catalunya

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que durant la celebració del pont de la Puríssima, entre les 15h de divendres 3 de desembre i les 20h d’avui no s’ha registrat cap víctima mortal per accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya, mentre que sí s'ha de lamentar un dins el nucli de Sils (Selva) el passat dissabte quan dos joves de 19 i 21 anys van perdre la vida

Amb tot, pel que fa a l'operació retorn aquesta ha estat esglaonada i repartida des dilluns i fins avui dimecres 8 de desembre, fet que ha provocat que les retencions registrades hagin estat menys intenses que en operacions especials d’anys anteriors. Avui s’esperava una tornada parcial de 230.000 vehicles cap a l’àrea metropolitana de Barcelona i fins a les 20h han retornat prop de 180.000 vehicles, el que representa un 80% de la previsió fins a les 00h.

En el pont de desembre de 2010, que va coincidir de la mateixa manera al calendari, a les 19h del dimecres 8 es va registrar el punt màxim de retencions de retorn amb 200 km de cues a tota la xarxa viària catalana. Avui, arran de l’avançament del retorn per part dels usuaris, el pic de congestions més important s’ha produït a les 13:30h i ha estat de 27 km de cues, molt inferior al registrat al pont del 2010 que es va desenvolupar en unes circumstàncies similars.

En aquest sentit, els missatges emesos per l’SCT a través dels diversos canals, des dels panells d’informació variable fins a les xarxes socials, sobre la necessitat de planificar i programar els desplaçaments han contribuït a una evolució esglaonada del retorn d’aquest pont de desembre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A més, la C-14 ha estat tallada aquesta tarda entre Oliana i Peramola, a l’Alt Urgell, per una manifestació i ha provocat retencions sobretot en sentit sud de 8,5 km des de Coll de Nargó i un accident a Ribera d’Urgellet també ha tallat la via i ha provocat 5 km de retencions.

L’SCT, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, ha activat per a aquesta operació retorn diverses mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit i també restriccions específiques per a vehicles pesants entre les 17 i les 22h, amb l’objectiu d’incrementar la capacitat i la seguretat viària i reduir l’acumulació de vehicles a les vies.

La resta de dies del pont han registrat una mobilitat elevada i les retencions s’han concentrat a les vies previstes que donen accés a les zones de muntanya i d’esquí, sobretot a la C-16, C-14, l’N-145 per accedir a Andorra i la C-17 arran de la celebració del  Mercat Medieval de Vic.

D’altra banda, es fa una valoració positiva del desenvolupament del trànsit a l’AP-7 en aquesta primera operació especial amb el tronc central de l’autopista a La Roca i Martorell sense cabines de peatges. Al llarg del pont les retencions registrades en aquesta via han estat per incidències, tot i que diumenge hi va haver retencions entre Mollet i la Roca del Vallès en sentit Girona per volum de circulació.