Figueres posarà 277 panells solars per acabar amb els talls de llum al Culubret

La mesura permetrà estalviar 23.786 euros l'any i donarà cobertura a 133 llars

L'escola Pous i Pagès de Figueres (Alt Empordà) acollirà una instal·lació amb panells solars per crear una comunitat energètica al barri del Culubret. El projecte, previst al pressupost de l'any que ve, preveu una inversió de 109.000 euros per a 277 panells solars amb una potència de 99,72 kWp i que podrien generar una energia anual de 135.266 kWh, amb un estalvi de 23.786 euros l'any. El sistema permetia un potencial de 133 llars de l'entorn.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, assegura que s'ha escollit aquest barri per implantar una de les primeres comunitats energètiques previstes a la ciutat. "Dotaria d'energia els veïns que estan patint talls de llum", remarca l'alcaldessa. Ara caldrà estudiar quines són les llars són les més afectades i l'energia generada repartir-la a parts iguals.

Aquesta és una de les vies les que treballa l'Ajuntament per intentar "compensar" un perjudici que s'arrossega des de fa anys. També s'està treballant en un programa d'ajuts a la compra de generadors per als afectats. L'equip de govern va pressupostar una partida de 60.000 euros per subvencionar-ho.

La fiscalia i la via judicial

Paral·lelament, tenen prevista una reunió amb la fiscalia de Girona per abordar la problemàtica i estudiar si es poden exigir responsabilitats a la companyia elèctrica.

Al darrer ple, el regidor de Seguretat, Pere Casellas, va explicar que l'Ajuntament també ha encarregat un informe per determinar les afectacions que els talls estan provocant a la xarxa pública i exigir responsabilitats.