Multa de 180 euros per la dona que va dir 'franquistes' a dos agents de la Guàrdia Civil a l'aeroport de Girona

Àngels Monera ha estat delcarada culpable d'una falta lleu de respecte a l'autoritat

L'afectada argumenta que a la sentència hi ha una 'contradicció', donat que en un moment es parla de 'desordre públic' però finalment es conclou que es tracta d'una 'falta lleu de respecte a l'autoritat'. La raó principal per la qual està decidida a recórrer és el fet que la sentència 'no entra en el fons de la qüestió'. Àngels Monera creu que del que es tracta realment és que hi va haver una 'discussió' amb la Guàrdia Civil pel fet que 'estava absolutament convençuda' que tenia el dret a dirigir-s'hi en català i el cos ho 'ignorava'. 'No pot ser que vulguis anar amb la teva família a l'Alguer i acabis perdent el vol i retinguda perquè la Guàrdia Civil desconeix o per mala fe no et reconeix el teu dret a parlar en català' es lamenta.

Pel que fa als insults de 'franquistes', la barcelonina assegura que en cap moment va sortir de la seva boca i es queixa que el cos policial li atribueixi a ella tot el que es va dir en aquell moment per altres persones i que es doni més credibilitat a la seva versió. Tot i que es va mantenir 'ferma' i 'decidida' en parlar en català quan li van dir 'no la entiendo, hábleme en español', assegura que va 'vigilar' molt el que deia i de no dir res que pogués semblar una 'provocació', conscient que 'ells tenen la de guanyar'. Sí que admet que en algun moment va alçar la veu però en cap cas va insultar-los ni va dir-los 'franquistes' com se l'acusa a la sentència.

Davant això, està decidida a recórrer-la i arribar fins on es pugui i ja ha anunciat que ho portarà al Síndic de Greuges en considerar que es tracta d'un conflicte entre la ciutadania i l'Administració. 'Són uns funcionaris que no reconeixen uns drets i la legislació vigent'.

Omnium i Plataforma per la Llengua al costat de Monera

En una nota remesa aquest dijous, les dues entitats detallen que la seva clienta ha estat condemnada al pagament d'una multa de 180€, malgrat que el fiscal en demanava 200€, per una falta de l'article 634 del Codi Penal –falta de respecte a l'autoritat-

Al respecte, el text subratlla que 'cal tenir en compte la legislació vigent', que permet parlar sempre en català a Catalunya. No obstant això, i segons aquestes dues entitats, la discussió entre agents i clienta es va iniciar quan la segona es disposava a agafar un avió a l'aeroport de Girona, pel fet que en dirigir-se als agents ho va fer en català.

Els agents de la Guàrdia Civil van exigir a la dona que se'ls dirigís en castellà, i davant la seva reiterada negativa van decidir sancionar-la, amb una denúncia que ha desembocat en el judici que ara l'acaba de condemnar a l'esmentada sanció econòmica. En aquest sentit, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua han anunciat que recorreran la sentència presentant un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Girona, entenent que es tracta d'una 'discriminació lingüística' que cal reparar.