La Policia Municipal de Girona ha posat 500 multes per conduir mirant el mòbil el 2021

La xifra és menor que els anys 2016 i 2019

La Policia Municipal de Girona ha posat 500 denúncies per conduir mirant el telèfon mòbil aquest 2021, des del mes de gener fins al novembre. Durant aquest període, el cos ha realitzat diferents controls als barris de Girona per tal de detectar aquest tipus d’infracció, ja que les distraccions per utilitzar el mòbil són una de les principals causes d’accidents a la ciutat. Alhora, també s’han dut a terme diferents campanyes amb el Servei Català de Trànsit.

La unitat de motoristes de la Policia Municipal de Girona s’encarrega de realitzar aquests controls dinàmics per la ciutat en diferents sectors amb un vehicle no logotipat per tal de detectar i denunciar més fàcilment aquestes infraccions. Amb els anys les denúncies al Reglament General de Circulació per conduir utilitzant el telèfon mòbil, els navegadors i els cascos o auriculars (article 18.2) han anat variant. El 2013 la policia va posar 419 denúncies d’aquesta tipologia; el 2016 i 2019 la xifra s’enfilava fins a les 825 i les 949 multes respectivament, i aquest 2021 de moment se n’han posat 500. Cal destacar que l’any passat, amb la disminució de la circulació de vehicles per les restriccions de la covid-19, es van posar 276 denúncies.

“Tenim una evolució positiva d’aquest tipus de denúncia, i això és una bona notícia perquè vol dir que la ciutadania està cada vegada més conscienciada al respecte. Malgrat tot, aquest continua sent un dels principals motius de sanció al volant i, per tant, la Policia hi ha de continuar amatent perquè encara hi ha molts accidents provocats per aquest motiu. La tendència a la baixa és bona, però no podem estar satisfets fins que la xifra de denúncies sigui gairebé zero”, afirma el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.

Acabar amb aquest tipus d’infracció és una de les línies amb les quals treballa la Policia Municipal de Girona perquè aquesta és una de les principals causes d’accidents a la ciutat. Aquest 2021, de gener a novembre, hi ha hagut 163 accidents per distraccions a la ciutat d’un total de 1.200 accidents de circulació.

La policia també alerta que és molt comú mirar el telèfon mòbil mentre s’està aturat en un semàfor amb vermell, una sanció que bona part de la ciutadania desconeix. Davant d’això, la Policia Municipal de Girona recomana connectar el sistema de mans lliures un cop s’accedeix al vehicle, ja que moltes de les denúncies que es posen són a conductors i conductores que disposen d’aquest sistema, però que no han sincronitzat l’aparell telefònic.

Actualment, conduir utilitzant el telèfon mòbil al volant és considerada com una infracció de tipus greu que està penada amb una multa de 200 euros i que suposa, a més, la retirada de 3 punts del carnet de conduir.