Portar una alarma personal a la butxaca les 24 hores del dia

L'empresa Tracmove de Salt idea un petit aparell amb geolocalització i botó d'alerta

Els assalts a domicilis, els casos d'esportistes de muntanya que pateixen una lesió i els han de trobar per traslladar-los a l'hospital, els boletaires perduts o les persones grans que es desorienten i es perden són algunes de les situacions que han portat Tracmove -una empresa especialitzada en sistemes de geolocalització- a idear un dispositiu personal que es pugui portar a la butxaca.

Hi ha dispositius que només tenen geolocalització i emeten una senyal que es pot seguir a través d'un programa informàtic dissenyat per Tracmove. Això permet, a temps real, saber on està la persona que porta el dispositiu. A més, l'alerta es pot dissenyar de múltiples maneres i, per exemple, fer que llanci un missatge d'avís quan l'usuari surt d'una zona delimitada prèviament. Aquesta configuració pot servir, per exemple, per saber quan una persona gran amb problemes d'orientació surt del seu circuit habitual.

Una altra configuració permet emetre una alerta quan el dispositiu pateix un canvi de nivell o s'està molta estona quiet. Aquestes aplicacions són útils, ha detallat Artigas, per a esportistes. "Si una persona fa un recorregut per la muntanya i cau per un barranc, el dispositiu ho detecta i llança una alarma", ha explicat Artigas que afegeix que el sistema de geolocalització també facilitarà el rescat de la persona accidentada perquè els serveis d'emergència sabran en quin punt es troba exactament.

El dispositiu més complert incorpora també un botó que permet establir comunicació amb cossos d'emergències o amb algun familiar. El dispositiu pot emmagatzemar fins a 5 números de telèfon i l'usuari pot fer la trucada només polsant un botó. "Això pot ser molt útil en casos de robatoris o assalts violents perquè pots avisar sense que se n'adonin", ha explicat Artigas. De fet, el dispositiu també pot rebre trucades i hi ha l'opció de trucar de forma silenciosa per escoltar tot el que passa al voltant de l'usuari de forma "totalment desapercebuda".

Es tracta d'un dispositiu petit, del tamany d'un buscapersones, que es pot portar a la butxaca o a la bossa de mà. El sistema va vinculat al programa informàtic que fa el seguiment en temps real i registra qualsevol incidència. Tracmove preveu treure al mercat aquest sistema d'alarmes personals el mes vinent.

Artigas ha detallat que són dispositius molts més econòmics que un telèfon mòbil, amb bateries més duradores, més discrets i molt més fàcils d'usar. "No volem que la tecnologia sigui un impediment", ha explicat. El cost del sistema més complert -el que incorpora geolocalització i també botó d'alarma- durant el primer any és d'uns 265 euros perquè es paga el terminal i la plataforma informàtica. A partir del segon any ja serà d'uns 80 euros perquè només hi ha el cost de la plataforma web.